Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. mája 2022 - 11.45 h.



Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR – Jaroslav Novák
Bratislava - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022 v rovnaký deň a v rovnakom čase.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o Policajnom zbore. Zavedie sa tak základná štruktúra polície, zrušia sa menovky na rovnošatách policajtov a pribudnú im nové právomoci.



Ilusračná snímka.
Foto: TASR/AP
Kyjev - Jedna osoba zahynula pri dnešnom ruskom raketovom útoku na Dnepropetrovskú a Záporožskú oblasť. V meste Záporožie spôsobili útoky rozsiahle škody. Oznámili to miestne úrady a informuje americká televízia CNN.



Washington - Rusko zrejme smeruje do platobnej neschopnosti. USA totiž zakázali, aby Moskva hradila splátky dlhopisov cez americké banky, čo výrazne zvýšilo riziko jej defaultu. Americké ministerstvo financií nepredĺžilo výnimku, ktorá umožňovala Rusku uhrádzať splátky štátnych dlhopisov americkým investorom.



Ilustračné foto..
Foto: TASR - Pavol Zachar
Peking - Spoločné včerajšie prelety čínskych a ruských bojových lietadiel nad Japonským a Východočínskym morom neboli namierené proti žiadnej krajine. Dopoludnia to oznámila Čínska ľudová oslobodenecká armáda.



Na snímke obžalovaný Marian K., sedí v miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.
Foto: TASR Jaroslav Novák
Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Okrem čítania listinných dôkazov by mal byť vypočutý Zoltán A., ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie.



Bratislava - Národná rada sa dopoludnia v úvode 14. rokovacieho dňa 65. schôdze zaoberá podporou štátneho nájomného bývania. Návrh zákona je už v druhom čítaní a už viackrát sa presúval.



Bratislava - Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19 budú môcť voliť v jesenných spojených voľbách do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí. Aj to predpokladá zákon o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby, ktorý podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Washington - Spojené štáty varovali Turecko pred spustením ďalšej vojenskej operácie na severe Sýrie. Podľa Washingtonu by tým Ankara ohrozila miestne civilné obyvateľstvo aj amerických vojakov bojujúcim proti extrémistom z tzv. Islamského štátu.



Bratislava - Slovensko má záujem účinnejšie pomáhať pri identifikácií nebezpečných obsahov na internete, predovšetkým detskej pornografie. Doobeda to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak s tým, že cieľom je zapojiť sa do medzinárodnej siete Inhope.



Moskva - Rusko je pripravené vytvoriť humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny, aby mohli opustiť Ukrajinu. Moskva však na odvrátenie potravinovej krízy požaduje zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Rusko za vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala agentúra Reuters.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na vstupe do Slovenskej republiky 2451 osôb. Z toho bolo 636 mužov, 1470 žien a 345 detí. O dočasné útočisko požiadalo 187 ľudí.



Bratislava - Najvyšší súd potvrdil členom zločineckej skupiny nazývanej dunčovci alebo kolotočári nepodmienečné tresty odňatia slobody. Odsúdený bol aj exvyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry a bývalý príslušník Kriminálneho úradu finančnej správy. Boli im uložené tresty odňatia slobody v trvaní deväť až 13 rokov a štyri mesiace.



Bratislava - Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie vzrástli v 1. štvrťroku tohto roka medzikvartálne o 8,5 %. Medziročné tempo rastu dosiahlo 23,3 %. Rast cien bytov bol výraznejší ako rast cien rodinných domov. Z regiónov vyniká najmä Košický, Banskobystrický a Trnavský kraj.



Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP
Bratislava - Prostredníctvom 1423 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 179 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.



Washington - Iračan, ktorý sa snažil získať v Spojených štátoch politický azyl, bol obvinený z plánovania atentátu na niekdajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha. V noci na dnes o tom informovalo ministerstvo spravodlivosti USA.