Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. júna 2022 - 11.45 h.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje dnes proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovaných vrážd prokurátorov.



Bratislava - Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3028 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 24 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo včera hraničnými priechodmi 3046 osôb.



Kyjev - Ukrajinská armáda potvrdila, že pri bojoch na východe Ukrajiny zahynul proruský generál samozvanej Doneckej ľudovej republiky Roman Kutuzov. Krátko predtým jeho úmrtie oznámila aj ruská štátna televízia.

Dievčatko si fotí zničenú obytnú budovu počas útokov v Borodjanke na predmestí Kyjeva 4. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Štokholm - Severoatlantická aliancia odštartovala včera v Baltskom mori takmer dvojtýždňové námorné manévre, na ktorých sa zúčastňujú aj Fínsko a Švédsko. Obe tieto severské krajiny požiadali v máji o vstup do NATO v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.



Soul - Južná Kórea a Spojené štáty vystrelili dnes ráno osem balistických rakiet krátkeho doletu. Urobili tak v reakcii na rovnaký krok Severnej Kórey, ktorá takéto strely skúšobne odpálila včera. Spojenci tak demonštrovali schopnosť a odhodlanie okamžite reagovať na provokácie Pchjongjangu.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson bude dnes večer v spojitosti s účasťou na večierkoch na Downing Street počas koronavírusovej pandémie čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery zo strany svojej Konzervatívnej strany.



Kyjev/Kišiňov - Moldavská pohraničná polícia zadržala na moldavských hraniciach ukrajinského zákonodarcu Jevhena Jakovenka. K zadržaniu došlo včera na žiadosť medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Po Jakovenkovi bolo vyhlásené pátranie na základe obvinení z úplatkárstva a korupcie, ktoré voči ukrajinskému poslancovi vzniesli úrady v Bielorusku.



Alma-Ata - Obyvatelia Kazachstanu schválili vo včerajšom referende 77 percentami hlasov rozsiahle zmeny ústavy, ktoré navrhol prezident Kasym-Žomart Tokajev.



Lagos - Najmenej 50 ľudí prišlo o život pri útoku, ktorý sa odohral včera v katolíckom kostole v meste Owo na juhozápade Nigérie.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Miera nezamestnanosti v 1. štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesla o 0,7 percentuálneho bodu na úroveň 6,4 %. Počet ľudí bez práce dosiahol 174.900 osôb, pričom klesal vo všetkých krajoch. Naďalej však rástol počet dlhodobo nezamestnaných. Predpoludním o tom informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Prostredníctvom 246 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 28 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudla žiadna obeť.



Bratislava - Hokejistov Slovana Bratislava povedie v sezóne 2022/2023 trénerská dvojica Ján Pardavý a Andrej Podkonický. Obaja pôsobia aj ako asistenti hlavného trénera Craiga Ramsayho v slovenskej reprezentácii. Klub okrem toho predstavil aj nové posily Samuela Baroša, Liama Pecarara, Carla Ackereda, Tomáša Töröka a Jakuba Minárika.



New York - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom zdolali v treťom zápase finále Východnej konferencie play off NHL New York Rangers 3:2 a znížili stav série na 1:2. Černák odohral viac ako 23 minút a bol tretím najvyťaženejším hráčom svojho tímu.

Na snímke vpravo slovenský obranca Tampy Erik Černák.
Foto: TASR/AP


Londýn - Španielsky tenista Rafael Nadal sa vďaka triumfu na grandslamovom turnaji Roland Garros posunul v rebríčku ATP z piateho na štvrté miesto. V prvej trojke nenastali žiadne zmeny, svetovou jednotkou je naďalej Srb Novak Djokovič, druhý je Rus Daniil Medvedev, tretí Nemec Alexander Zverev.

- Najlepší slovenský singlista Alex Molčan klesol vo svetovom rebríčku z 38. na 46. miesto.



Londýn - Poľská tenistka Iga Swiateková naďalej vedie rebríček WTA. Post svetovej jednotky si upevnila vďaka triumfu na grandslamovom turnaji Roland Garros. Na ďalších miestach nastali zmeny, na druhej priečke je Estónka Anett Kontaveitová a na tretie miesto poskočila Španielka Paula Badosová.

- Novou slovenskou singlovou jednotkou je Anna Karolína Schmiedlová, ktorá sa posunula z 92. na 84. miesto. Preskočila Kristínu Kučovú, ktorá figuruje v najnovšom vydaní rebríčka na 89. priečke.