Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Minister financií Igor Matovič pred rokovaním kabinetu uviedol, že na vládu predloží návrh zákona na zvýšenie platov učiteľov v spojení s návrhom so zvyšovaním daní za hazard, lieh či vyššími daňami pre bohaté firmy, ktoré podliehajú regulovanému odvodu.



Bratislava - Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu. Povedal to pre TASR a pripomenul, že v SK8 väčšinovo prijali stanovisko s požiadavkou, aby hlava štátu uplatnila na predloženú legislatívu veto a obrátila sa na Ústavný súd.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran sa dnes nechcel detailne vyjadrovať k možnému monitorovaniu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktoré naznačil samotný Žilinka. Na otázku, či šéfa prokuratúry vyšetruje polícia, povedal, že polícia tieto informácie zatiaľ oficiálne nepotvrdila.



Bratislava - Poplatky za uloženie stavebných a demolačných odpadov na skládky sa zvýšia. Návrh zmeny príslušného nariadenia vlády z dielne Ministerstva životného prostredia schválila predpoludním vláda.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Alexandra Moštková



Bratislava - Prítok zemného plynu na Slovensko sa v júni oproti predchádzajúcemu obdobiu zmenil. Zatiaľ čo ešte v máji prichádzala väčšina plynu cez Ukrajinu na vstupe vo Veľkých Kapušanoch, od júna sa toky otočili a viac plynu priteká na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot. Vyplýva to z údajov slovenského prepravcu plynu eustream.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera z Ukrajiny na Slovensko 2243 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2453 ľudí.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že o niekoľko týždňov bude spustený nový informačný systém na monitorovanie zločinov, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruskí vojaci. V tzv. "Knihe mučiteľov" majú byť zhromažďované informácie o vojnových zločincoch a kriminálnikoch z radov ruských inváznych síl, uviedol Zelenskyj.

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva 3. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Berďansk - Vývoz obilia z juhoukrajinského prístavu v meste Berďansk, ktorý v súčasnosti okupuje ruská armáda, by sa mal obnoviť tento týždeň. Oznámili to miestni predstavitelia, podľa ktorých prevádzka tamojšieho prístavu môže pokračovať, keďže sa ho podarilo odmínovať.



Oslo - Nórsko darovalo Ukrajine 22 samohybných húfnic vrátane náhradných dielov, munície a ďalšieho vybavenia. Predpoludním o tom informovalo nórske ministerstvo obrany.



Třinec - V areáli nemocnice v Třinci na severovýchode Česka sa dnes ráno strieľalo. Polícia po príchode na miesto činu zadržala dvoch podozrivých, podnapitých mužov. Nikto nebol pri incidente zranený, informovala polícia na Twitteri.



Islamabád - Pri nehode autobusu na juhozápade Pakistanu prišlo o život 22 ľudí vrátane žien a detí. K tragickej nehode došlo v provincii Balúčistan, keď sa autobus zrútil z úzkej horskej cesty do hlbokej rokliny.



Luxemburg - Ekonomika eurozóny rástla v 1. kvartáli rýchlejšie, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt menovej únie v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stúpol o 0,6 % po zvýšení 0,2 % v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a revidoval svoj rýchly odhad, ktorý počítal s +0,3 %.



Banská Bystrica
- Výpoveďou obžalovaného Ľubomíra K. pokračuje na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.



Bratislava - Prostredníctvom 1013 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 174 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.

Na archívnej snímke z 1. novembra 2020 testovanie na odbernom mieste v amfiteátri v obci Špačince.
Foto: TASR – Lukáš Grinaj


Bratislava - Národný onkologický ústav dočasne uzatvoril lôžkové oddelenie zamerané na chirurgickú liečbu prsníkov. Dôvodom je nízky počet sestier a plánované letné dovolenky.



Tampa - Hokejisti Tampy Bay vyrovnali stav finálovej série Východnej konferencie NHL na 2:2 na zápasy. Vo štvrtom stretnutí semifinále play off zvíťazili doma nad New Yorkom Rangers 4:1. V drese obhajcov titulu nastúpil slovenský obranca Erik Černák, ktorý odohral takmer 21 minút.