Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. júna 2022 - 11.45 h.



Kyjev - Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi pricestovali dnes ráno vlakom do Kyjeva. Krátko po ich príchode sa ozvali v ukrajinskej metropole sirény ohlasujúce letecký poplach.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a taliansky premiér Mario Draghi (vľavo) cestujú vlakom do Kyjeva vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Parlament začal dnešné rokovanie diskusiou k návrhu na sprísnenie sankcií za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom. Zmeny vyplývajú z novely zákona o cestnej premávke z dielne Ministerstva vnútra.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie. Poslanci OĽANO oznámia svoj postup tesne pred hlasovaním. O opozičnom návrhu by malo plénum rokovať popoludní.



Bratislava - Za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť minister životného prostredia Ján Budaj. Vyhlásil to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár v reakcii na ďalší útok medveďa na človeka.



Bratislava - Slovensko darovalo Ukrajine štyri vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2, ako aj muníciu do systému Grad. Pomoc schválila vláda. Po bezpečnom odovzdaní sú v užívaní ozbrojených síl Ukrajiny. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3312 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 180 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2942 osôb.



Moskva/Washington - Rusko a Spojené štáty musia diskutovať o rozšírení zmluvy START o obmedzení počtu jadrových zbraní, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v dnešnom rozhovore pre agentúru RIA Novosti. Podľa Peskova je táto otázka dôležitá pre globálnu bezpečnosť a ruská vojenská operácia na Ukrajine nie je dôvodom na vyhýbanie sa rokovaniam.



Washington - Dvaja Američania, ktorí bojovali s ukrajinskými silami v oblasti severne od Charkova, sú už takmer týždeň nezvestní. Ich rodinní príslušníci a spolubojovník vyjadrili obavy, že ich mohli zajať ruské sily. TASR prevzala správu z webovej stránky stanice CNN a agentúry Reuters.



Brusel/Luxemburg - Súdny dvor EÚ dnes rozhodol, že prispôsobenie rodinných prídavkov a rôznych daňových výhod, ktoré Rakúsko poskytuje pracovníkom v závislosti od štátu bydliska ich detí, je v rozpore s právom Európskej únie. Táto úprava sa týka aj pracovníkov zo Slovenska.



Handlová - Požiar v bytovom dome na Okružnej ulici v Handlovej, ku ktorému došlo v noci na dnes, si vyžiadal štyri obete a päť zranených ľudí. Evakuovať museli približne 150 ľudí, časť z nich opustila priestory sama. Mesto Handlová vyhlásilo v súvislosti s nočným požiarom mimoriadnu situáciu.
Na snímke panelák, v ktorom v jednom z bytových domov na piatom poschodí vypukol požiar na Okružnej ulici v Handlovej vo štvrtok 16. júna 2022. Nočný požiar si vyžiadal štyri obete.
Foto: TASR - Alexandra Moštková

Pezinok - Obžalovaného Tomáša Sz. vylúčili v kauze prípravy vrážd prokurátorov na samostatné konanie. Na aprílovom pojednávaní priznal vinu. Informovala o tom predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová.



Bratislava - Na doživotie odsúdený sériový vrah Bratislavčan Ondrej Rigo zomrel v utorok (14. 6.) vo veku 66 rokov v trenčianskej väzenskej nemocnici. V rokoch 1992 - 1993 zavraždil v Holandsku, Nemecku a na Slovensku osem žien a jedného maloletého chlapca. Pri jeho usvedčení bol prvý raz v dejinách slovenskej justície zabezpečený dôkaz DNA.
Ondrej Rigo, ktorého odsúdili na doživotný trest odňatia slobody 7. decembra 1994.
Foto: TASR - Vladimír Benko

Bratislava - Prostredníctvom 918 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera 177 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je hospitalizovaných 128 pacientov s ochorením COVID-19.



Bratislava - Po FK Železiarne Podbrezová (víťaz 2. ligy) a MFK Dukla Banská Bystrica (druhý tím 2. ligy) je MFK Skalica už oficiálne tretí nováčik futbalovej Fortuna ligy 2022/2023. Vstup klubu do najvyššej slovenskej súťaže potvrdilo hlasovaním Prezídium Únie ligových klubov.



Denver - Hokejisti Colorada Avalanche vstúpili úspešne do finálovej série play off NHL. V úvodnom zápase zdolali v noci na dnes dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára Tampu Bay Lightning 4:3 po predĺžení. Slovenský obranca Erik Černák odohral za hostí takmer 20 minút.
Slovenský hokejista Tampy Bay Lightning Erik Černák (vľavo) a hráč Colorada Avalanche Gabriel Landeskog bojujú o puk pri mantineli v prvom zápase finále play off zámorskej hokejovej NHL Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning v Denveri v stredu 15. júna 2022.
Foto: TASR/AP