Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Štát preplatí obciam v pôsobnosti 21 okresných úradov vyše 1,19 milióna eur za výdavky súvisiace s testovaním obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Návrh dopoludnia schválila vláda.


Bratislava - Národná rada dnes pokračuje v rozprave o zákone o financovaní voľného času dieťaťa. Ten vrátila prezidentka Zuzana Čaputová parlamentu na opätovné prerokovanie. Tzv. protiinflačný balíček počíta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí v hodnote 60 eur.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - V nadväznosti na uzavreté kolektívne zmluvy sa hasičom a horským záchranárom od 1. júla zvýšia platy o tri percentá. Vyplýva to z nariadenia vlády o ustanovení stupnice platových taríf príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby, ktoré dopoludnia schválil kabinet.



Bratislava - Ministerstvo obrany odmieta, že by namiesto nákupu stíhacích lietadiel F-16 zvažovalo objednanie modernejších F-35. Podľa hovorkyne rezortu Martiny Kovaľ Kakaščíkovej informácia sa nezakladá na pravde a o ničom takom ani nerokujú.



Bratislava - Vojenské objekty a priestory, ako aj vojenské konvoje a transporty, by mali byť efektívnejšie chránené pred rizikovou činnosťou bezpilotných lietadiel. Zabezpečiť to majú zmeny v zákonoch o Ozbrojených silách a o Vojenskej polícii, ktoré pripravuje Ministerstvo obrany.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger sa v nasledujúcich dvoch dňoch zúčastní na zasadnutí Európskej rady, ktorá bude rokovať o žiadostiach Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska o členstvo v EÚ. Do Bruselu odcestuje premiér zajtra.

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Martin Baumann


PezinokExšéfka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová dostala za prijatie úplatku podmienečný dvojročný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou dobou a peňažný trest 50.000 eur. Ráno o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, keď schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinenou.



Brusel - Súdny dvor EÚ dnes oznámil, že Slovensko v kauze, ktorá sa týkala ochrany hlucháňa hôrneho porušilo smernice o biotopoch a o vtáctve. V celom rozsahu vyhovel žalobe o nesplnenie povinnosti podanej eurokomisiou.



Bratislava – Hybridné aktivity Ruskej federácie sa v informačnej, spravodajskej, spoločenskej a kultúrnej sfére vlani na Slovensku zintenzívnili. Vyplýva to zo Správy o činnosti SIS za rok 2021, zverejnenej včera.



Londýn - Rastúce náklady na bývanie, dopravu a vyššie ceny potravín zrýchlili mieru inflácie v Británii minulý mesiac na vyše 9 %, čo predstavuje nové viac ako 40-ročné maximum.



Kábul - Predstaviteľ afganského ministerstva pre mimoriadne situácie uviedol, že pri silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo Afganistan v noci na dnes, zahynulo najmenej 920 ľudí a asi 600 bolo zranených.



Londýn - Separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti stratili v boji už asi 55 percent pôvodného počtu príslušníkov svojich ozbrojených síl. Uviedlo to ráno britské ministerstvo obrany.



Paríž - V posledných týždňoch mnohé štáty Európy hlásia zvýšenie počtu ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Prvou postihnutou krajinou bolo Portugalsko, v ktorom začiatkom júna zaznamenali vrchol takmer 30.000 prípadov denne. V Spojenom kráľovstve sa denné počty nakazených opäť blížia k maximálnej úrovni od začiatku pandémie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 1165 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 331 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2816 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 724 mužov, 1640 žien a 452 detí.



Ženeva - V Iráne bolo počas prvých troch mesiacov roku 2022 popravených vyše 100 osôb. Ide o pokračujúci znepokojivý nárast počtu vykonaných rozsudkov trestu smrti. Vyplýva zo správy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.



Los Angeles - Porota kalifornského súdu rozhodla, že americký komik Bill Cosby v roku 1975 sexuálne obťažoval tínedžerku Judy Huthovú. Súd jej zároveň priznal odškodné vo výške 500.000 dolárov.

Na kombinovanej archívnej snímke vľavo Bill Cosby prichádza 20. apríla 2018 na súd so sexuálnym napadnutím v Norristowne a vpravo Judy Huthová na tlačovej konferencii pred stanicou Wilshire Division losangeleského policajného oddelenia v Los Angeles 5. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


Montreal - Slovenskí hokejbalisti odštartovali svoju púť na MS v Kanade triumfom. Obhajcovia titulu zdolali vo svojom otváracom zápase Veľkú Britániu 6:1.