Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v diskusii k návrhu na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja. Mimoriadna schôdza sa začala včera a v jej úvode vystúpil predkladateľ návrhu nezaradený poslanec Miroslav Suja. Hovoril o tom, že situácia s medveďom hnedým sa zhoršuje a je alarmujúca. Následne minister financií Igor Matovič predniesol stanovisko vlády, ktorá s návrhom na odvolanie ministra nesúhlasí.

Na snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Suja (nezaradený) počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 23. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu a poslancov parlamentu na bezodkladné prijatie opatrení na zamedzenie kolapsu pekárskeho odvetvia. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.



Bratislava - Ukončenie vyradenia jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach do plánovaného termínu v roku 2027 je ohrozené. Realizácii projektu za viac ako 186 miliónov eur bráni verejné obstarávanie, kde ani takmer po roku a pol od jeho zverejnenia nedošlo k výberu úspešného uchádzača. Vyplýva to z výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.



Brusel - Lídri členských krajín Európskej únie včera na záver prvej časti dvojdňového summitu v Bruseli podporili koncept "širšej Európy", čiže užšiu neformálnu spoluprácu s krajinami mimo eurobloku. Túto informáciu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý sa na uvedených rokovaniach zúčastnil.

Slovenský premiér Eduard Heger (druhý rad tretí zľava) pózuje s vrcholnými predstaviteľmi členských štátov Európskej únie a krajín západného Balkánu počas summitu EÚ v Bruseli vo štvrtok 23. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 1009 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 319 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 161 pacientov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3275 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 810 mužov, 1904 žien a 561 detí. O dočasné útočisko požiadalo 169 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3317 osôb.



Bratislava - Sudca Špecializovaného trestného súdu odvolal príkaz na zatknutie podnikateľa Miroslava V. Dôvodom je deklarovaný postoj obžalovaného, že sa chce osobne zúčastniť na hlavnom pojednávaní. Jeho termíny boli na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu nariadené na 4., 5. a 6. októbra.



Bratislava - Predseda Súdnej rady Ján Mazák vyhlásil voľby kandidátov na troch ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva. Uskutočniť sa majú 22. augusta.

Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák rozpráva pred novinármi počas 9. zasadnutia Súdnej rady SR v Bratislave 29. júna 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - Ukrajinské jednotky brániace mesto Severodoneck dostali rozkaz ustúpiť. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na facebookový status šéfa vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja. Ten zároveň informoval, že ukrajinským jednotkám sa podarilo odraziť ofenzívu ruských síl na južnom okraji mesta Lysyčansk. Ruská armáda však obsadila Mykolajivku.



Washington - Senát amerického Kongresu schválil návrh nového zákona, ktorého zámerom je obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami. Právna norma ešte poputuje na hlasovanie do Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu. Nový zákon sa týka najmä bezpečnostných previerok pre záujemcov o kúpu zbraní mladších ako 21 rokov a podpory programov na zlepšenie psychického zdravia a bezpečnosti na školách.



Montreal - Slovenskí hokejbalisti si na majstrovstvách sveta v Kanade pripísali tretí triumf. Obhajcovia titulu zdolali v noci na dnes Taliansko 4:3 a v tabuľke A-skupiny majú plný počet 9 bodov. Darilo sa aj slovenským hokejbalistkám, ktoré v treťom zápase zdolali Libanon 10:1.

Na archívnej snímke slovenskí hokejbalisti.
Foto: TASR - Michal Runák


Bratislava - Futbalový Slovan Bratislava ohlásil druhú letnú posilu. Po Jurajovi Kuckovi prišiel do tímu úradujúceho majstra mladý belgický obranca Siemen Voet, ktorý naposledy pôsobil v holandskom prvoligovom Zwolle. So Slovanom podpísal trojročný kontrakt.



Jihlava - Slovenský horský cyklista Marián Kiss podľahol v nemocnici vážnym zraneniam. Utrpel ich uplynulý víkend po páde na 24-hodinových pretekoch Jihlavská 24 MTB.