Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 6. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. júla 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Republiková rada SaS bude rozhodovať o ďalšom postupe a zotrvaní v koalícii. Popoludní ohlásili liberáli tlačovú konferenciu. V hre by mala byť aj možnosť, že SaS podmieni zotrvanie v koalícii odchodom Igora Matoviča z postu ministra financií.
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas 90. schôdze vlády SR 6. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Hnutie OĽANO odmieta prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča z vlády. Takáto požiadavka je podľa OĽANO v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie s ňou nebude súhlasiť. Apeluje na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam v koalícii.



Bratislava - Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia stavu siete.



Trnava O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa v jesenných voľbách bude opätovne uchádzať Jozef Viskupič. Kandidovať bude za koalíciu deviatich politických subjektov a s podporou strany Progresívne Slovensko.
Na snímke súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič počas oznámenia kandidatúry na nové volebné obdobie v Trnave v stredu 6. júla 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava - Všeobecní lekári pre dospelých a pediatri môžu požiadať o nenávratnú finančnú podporu na zriadenie ambulancie. Ide o jedno z opatrení na podporu a stabilizáciu všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Opatrenie je financované z prostriedkov Plánu obnovy vo výške desať miliónov eur so začiatkom čerpania v roku 2022.



Bratislava - Na prípravu strategického územia Valaliky, kde plánuje svoj nový závod automobilka Volvo, bude použitá časť financií z Rozvojového fondu Slovenska. Vyplýva to z uznesenia vlády.
Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger a vľavo zástupca výkonného riaditeľa Volvo Javier Varela po podpise zmluvy o výstavbe závodu Volvo v industrialnom parku Valaliky pri Košiciach. V Bratislave 1. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - V Slovenskej republike je Program rybné hospodárstvo na roky 2021 až 2027 zameraný na odvetvie sladkovodnej akvakultúry. Vyplýva to z materiálu z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorý schválila vláda. Tá rozhodla aj o vydaní osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt Priemyselný park Rimavská Sobota.



Bratislava - Výdavky spojené s účasťou Slovenska na zimných olympijských hrách v Pekingu dosiahli sumu 1.704.977 eur. Z toho 860.700 eur boli prostriedky z rozpočtovej kapitoly ministerstva školstva, zvyšnú sumu 844.277 eur tvorili zdroje Slovenského olympijského a športového výboru.
Na archívnej snímke z 15. februára 2022 rakúska snoubordistka Anna Gasserová počas finále Big Air na ZOH 2022 v Pekingu.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí podporil v roku 2021 v rámci svojej dotačnej činnosti 722 krajanských aktivít v celkovej sume 4.737.073 eur.



Bratislava - Prostredníctvom 618 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 250 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudla žiadna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 305 pacientov.



Brusel/Štrasburg - Európska únia sa musí pripraviť na ďalšie prerušenia dodávok plynu z Ruska, ba dokonca aj na jeho úplné odpojenie. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas jej prejavu pred poslancami Európskeho parlamentu v stredu 6. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Londýn - Britskú konzervatívnu vládu opustili ďalší dvaja členovia. Svoj odchod z funkcií ohlásili štátny tajomník ministerstva školstva Will Quince a námestníčka ministra dopravy Laura Trottová.



Štrasburg - Český premiér Petr Fiala vystúpil pred európskymi poslancami v Štrasburgu a predstavil priority predsedníctva Českej republiky v Rade Európskej únie. Europoslancov požiadal, aby podporili vyjednaný kompromis o klasifikácii plynu a jadrovej energie ako dočasne udržateľných zdrojov energie. Česko podľa neho chce pokračovať v dobre zvládnutom francúzskom predsedníctve.



Kyjev - Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk, pričom spôsobila Rusom veľké straty. Ruský útok sa podľa generálneho štábu ukrajinskej armády odohral v okolí obcí Verchokamianske, Bilohorivka a Hryhorivka, ktoré sa nachádzajú na území Doneckej oblasti, približne desať až 15 kilometrov od mesta Lysyčansk.



Moskva - Ruský súd nariadil zastaviť na 30 dní prevádzku čiernomorského ropného terminálu, ktorý sa používa na spracovanie a vývoz komodity z Kazachstanu. Súd uviedol, že zastavenie bolo nevyhnutné, aby sa predišlo možným škodám na životnom prostredí.