Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. júla 2022 - 11.45 h.


Londýn - Britský premiér Boris Johnson plánuje počas dnešného dňa oznámiť svoju rezignáciu z postu šéfa Konzervatívnej strany, pričom vo funkcii predsedu vlády chce ostať do jesene. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu britskej stanice BBC.

- Britská ministerka školstva Michelle Donelanová len po dvoch dňoch pôsobenia na tomto poste podala predpoludním demisiu. Svoj odchod zdôvodnila slovami, že premiér Boris Johnson ju dostal do "bezvýchodiskovej situácie". Celkovo sa už od utorka vzdalo funkcií 57 ministrov, štátnych tajomníkov a ďalších nižšie postavených štátnych činiteľov, ktorí nesúhlasia so zotrvaním Johnsona vo funkcii.
Na snímke z videa zo 6. júla 2022 britský premiér Boris Johnson počas vypočúvania v parlamentnom výbore v Londýne.
Foto: TASR/AP

Wellington - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že Bezpečnostná rada OSN zlyhala, čo sa týka reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu. V tejto súvislosti kritizovala právo veta, ktoré má päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN vrátane Ruskej federácie, a vyzvala na reformu tejto organizácie.



Varšava - Do Poľska dorazil britský systém protilietadlovej obrany Sky Sabre. Včera večer to oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorého citovala agentúra PAP. Systém bude fungovať pod britským velením, primárne však bude slúžiť na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru.



Budapešť - Maďarské ozbrojené sily spustili nábor na dobrovoľnú vojenskú službu. Výcvik sa začne 5. septembra, oznámil poverený veliteľ Veliteľstva vojenskej správy a centrálnej evidencie Maďarských ozbrojených síl Tamás Durgó.



Brusel - Belgicko zvažuje zdaniť nadmerné zisky energetických spoločností a chce pokračovať vo svojej jadrovej energetike aj po demontáži prvého reaktora. V rozhovore pre televíznu stanicu RTBF to povedala federálna ministerka energetiky Tinne Van der Straetenová.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Chabarovsk - Stav núdze v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov vyhlásil Chabarovský kraj na ruskom Ďalekom východe. Situácia je tam vo viacerých oblastiach "vážna", uviedol tamojší guvernér Michail Degťariov.



Janov - V Taliansku sa dnes začína súdny proces v prípade zrútenia mosta v Janove, počas ktorého v roku 2018 prišlo o život 43 ľudí. V prípade figuruje 59 obžalovaných, ktorí sú obvinení z neúmyselného zabitia a z nedostatočnej bezpečnosti dopravy.
Na snímke uprostred sudca Paolo Lepri reaguje počas súdneho procesu v prípade zrútenia diaľničného mosta Morandi v Janove na súde v Janove 7. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Na snímke pozostalí po obetiach zrútenia mostu sledujú úvod súdneho procesu v prípade zrútenia diaľničného mosta Morandi v Janove na súde v Janove 7. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3371 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 752 mužov, 2009 žien a 610 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3161 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov.



Bratislava - Prostredníctvom 1637 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 673 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli aj dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 304 pacientov.



Bratislava - Slovensko bolo zvolené za člena Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Spolu s Uzbekistanom začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia výboru v Maroku. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničný vecí a európskych záležitostí.



New York - Nová sezóna hokejovej NHL odštartuje 7. a 8. októbra dvoma zápasmi medzi tímami Nashville Predators a San Jose Sharks v pražskej 02 Aréne. V zámorí sú prvé dva zápasy na programe 11. októbra, medzi nimi aj repríza finále Východnej konferencie z uplynulého ročníka medzi New Yorkom Rangers a Tampou Bay Lightning.