Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Katolícka cirkev na Slovensku i v zahraničí slávi dnes mariánsky sviatok - Nanebovzatie Panny Márie. Tento sviatok ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687 - 701). V Jeruzaleme sa tento deň vyvinul od 5. storočia ako sviatok Zosnutia Matky Božej, a tak ho svätia gréckokatolícki aj pravoslávni veriaci.



Košice - Tisíce ľudí prišli včera do košickej Katedrály sv. Alžbety, kde verejne vystavili pozostatky zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. Omša s pohrebnými obradmi sa v Katedrále sv. Alžbety uskutoční zajtra o 11.00 h.



Bratislava - Štatistický úrad predpoludním informoval, že medziročná hodnota inflácie stúpla v júli 2022 na 13,6 %, medzimesačne vzrástla inflácia o 0,8 %.



Bratislava - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák nebude opätovne kandidovať na post predsedu úradu, a to pre zdravotné dôvody. Hlivák to oznámil predpoludním na tlačovej konferencii.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko z Ukrajiny 3840 ľudí. O dočasné útočisko požiadalo 19 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo včera hraničnými priechodmi 3770 osôb.



Tchaj-pej - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen prijala dnes v prezidentskom paláci delegáciu z amerického Kongresu. Táto návšteva opätovne vyvolala napätie medzi Taiwanom a Čínou.



Peking - Čína dnes spustila v okolí Taiwanu dvojdňové, predtým neohlásené vojenské cvičenie. Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane.



Moskva/Pchjongjang - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko a Severné Kórea rozšíria svoje bilaterálne vzťahy. Dnes o tom informovali štátne médiá v Pchjongjangu.
Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu.
Foto: TASR/AP




Moskva - Rusko bude spolupracovať s afganským fundamentalistickým hnutím Taliban v tých oblastiach, kde to vyhovuje záujmom Moskvy. V rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti, ktorú citoval denník The Guardian, to vyhlásil ruský veľvyslanec v Afganistane Dmitrij Žirnov.



Teherán - Irán odmietol účasť na útoku na spisovateľa Salmana Rushdieho, ktorý sa odohral minulý piatok v kultúrnom centre v meste Chautauqua v americkom štáte New York, kde mal mať prednášku. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že ide o prvé verejné vyhlásenie Iránu k útoku na 75-ročného spisovateľa.



Edmonton - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov nepostúpili do štvrťfinále juniorských MS v Edmontone. Rozhodlo o tom nečakané víťazstvo Lotyšska nad Českom 5:2. Slováci obsadili v A-skupine so ziskom dvoch bodov konečné piate miesto a šampionát sa pre nich skončil.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Mníchov - Slovenský šprintér Ján Volko postúpil do semifinále stovky na atletických ME v Mníchove. V úvodnom rozbehu zvíťazil v tohtosezónnom maxime 10,22 s.



Rím - Slovenskí reprezentanti v synchronizovanom plávaní súrodenci Jozef a Silvia Solymosyovci získali na ME v Ríme bronzovú medailu aj v technických miešaných pároch. Vo finále obsadili vo Foro Italico tretie miesto so ziskom 75,5914 b. Nadviazali tak na sobotňajšie bronzové vystúpenie z finále voľných mixov.

- Slovenskí plavci Nikoleta Trníková s Richardom Nagyom neuspeli v dnešných rozplavbách na ME v Ríme. Trníková obsadila na 200 m pol. pr. 18. miesto. Richard Nagy skončil vo svojej doplnkovej disciplíne 200 m motýlik na 24. priečke.



Londýn - V Top 3 nenastali v porovnaní s predošlým vydaním mužského svetového rebríčka ATP žiadne zmeny. Na čele je naďalej ruský tenista Daniil Medvedev pred Nemcom Alexandrom Zverevom a Španielom Rafaelom Nadalom. Najlepší slovenský singlista Alex Molčan poskočil o tri priečky na 39. miesto.

- Poľská tenistka Iga Swiateková je naďalej suverénne na čele svetového rebríčka WTA. Pred druhou Estónkou Anett Kontaveitovou má náskok takmer 4000 bodov. Na tretie miesto sa dostala Grékyňa Maria Sakkariová, ktorá predstihla Španielku Paulu Badosovú. Najlepšia slovenská singlistka Anna Karolína Schmiedlová je 119.