Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Vládny kabinet schválil na svojom online rokovaní návrh na zriadenie výberovej komisie na výber kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie navrhovaných vládou.



Žiar nad Hronom - Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu, na ktoré v uplynulých dvoch rokoch podnik upozorňuje. Odstavenie pecí sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti.


Bratislava - Opozičná strana Smer-SD podala predpoludním na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu sabotáže. Podanie sa podľa predsedu strany Roberta Fica týka širšieho okruhu osôb, napríklad viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3087 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 188 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3474 osôb.
Na archívnej snímke informačný nápis na chodníku pre utečencov na železničnej a autobusovej stanici.
Foto: TASR František Iván



Bratislava - Prostredníctvom 1684 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 639 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 511 pacientov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR




Bratislava - Zdravotnícki záchranári pomáhali včera pri 78 kolapsoch z tepla. Najviac prípadov bolo v Košickom kraji, kde ich zaznamenali 13. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.



Bratislava - Mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody platí aktuálne v 12 obciach. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra.



Bejrút - V sýrskom prístave Tartús dnes zakotvila loď s obilím, ktorá ako vôbec prvá vyplávala začiatkom augusta z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz opäť kritizoval vyjadrenia palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý obvinil Izrael z holokaustu. "Som hlboko pobúrený neopísateľnými vyjadreniami palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása," napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.



Luxemburg - Na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa rast ekonomiky eurozóny v 2. štvrťroku 2022 oproti predchádzajúcemu kvartálu zrýchlil menej, než naznačil prvý odhad. Hrubý domáci produkt euroregiónu sa v 2. štvrťroku 2022 po úprave o sezónne vplyvy zvýšil o 0,6 %, a nie o 0,7 % oproti 1. štvrťroku, keď stúpol o 0,5 %.



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom varoval, že ceny plynu v Európe môžu v zime vzrásť o 60 % na viac než 4000 USD (3948,28 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Ako dôvod uviedol pokračujúce sankcie západných štátov voči Rusku, v dôsledku ktorých klesá produkcia a vývoz plynu.



Londýn - Britská sieť supermarketov Iceland začala v týchto dňoch predávať potraviny na splátky. Reaguje tak na zhoršujúcu sa situáciu so životnými nákladmi. TASR o tom informuje na základe správy britskej televízie ITV.



Soul/Pchjongjang - Severná Kórea dnes skúšobne odpálila dve riadené strely, oznámilo juhokórejské ministerstvo obrany. Podľa ministerstva obrany k odpáleniu striel došlo v skorých ranných hodinách miestneho času zo severokórejskej provincie Južný Pjongan. Riadené strely dopadli do Žltého mora.



Mníchov - Slovenský bežec Matej Baluch si na atletických ME v Mníchove zabezpečil postup do semifinále na 400 m prek. V predpoludňajšom II. rozbehu obsadil 3. miesto výkonom 50,49 s.
Na archívnej snímke atlét Matej Baluch.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Mníchov - Slovenská stolná tenistka Barbora Balážová postúpila spoločne s Češkou Hanou Matelovou do štvrťfinále štvorhry na ME v Mníchove. V osemfinále zvíťazili nad anglicko-rakúskym duom Tin-Tin Ho, Karoline Mischeková hladko 3:0 na sety.



Washington - Americký miliardár Elon Musk dnes uviedol, že o kúpe anglického futbalového klubu Manchester United, ktorú avizoval na svojom Twitteri, len žartoval. "Stand-up komédia je moje vedľajšie zamestnanie," poznamenal miliardár.