Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. septembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady ho neodvolali. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo len 58 poslancov zo 145 prítomných. Proti návrhu bolo 48 zákonodarcov a 39 sa zdržali.

Bratislava - Na Slovensku spustili registráciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron.
Na snímke uprostred poslanec NRSR Richard Sulík počas tlačovej konferencie SaS k aktuálnej schôdzi NR SR počas 72. schôdze NR SR v Bratislave 20. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Poslanci Národnej rady za SaS sa necítia viazaní žiadnymi dohodami. Pri jednotlivých bodoch programu sa zariadia podľa toho, či sú v súlade s programom strany a prospešné pre krajinu.

V prvom čítaní podporia návrh novelizácie Ústavy z dielne Sme rodina, ktorým by sa zakotvila možnosť skrátiť volebné obdobie. V diskusii k návrhu to oznámil šéf SaS Richard Sulík. V druhom čítaní chce jeho strana pripraviť pozmeňujúci návrh.

New York/Bratislava - Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer včera v New Yorku s rezortnými kolegami z členských krajín EÚ rokoval o vojne na Ukrajine a na neformálnom stretnutí na úrovni V4 predstavil priority slovenského predsedníctva.

Bratislava - Ministerstvo financií, ktoré včera uvoľnilo rozpočtovým opatrením 30 miliónov eur pre regionálne školy, sa zaoberá aj žiadosťou o finančnú pomoc pre vysoké školy z dôvodu nárastu cien energií.

Bratislava - Zdraženie chleba v období vojny a energetickej krízy v EÚ bolo podľa Eurostatu na Slovensku tretie najvyššie v EÚ a dosiahlo 32 percent. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Slovenskí pekári podľa neho napriek tomu každý mesiac produkujú pečivo, chlieb so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť, hoci štát pre nich od začiatku pandémie v roku 2020 nespravil nič.

Bratislava - Environmentálny fond nie je určený na financovanie zvýšených cien elektrickej energie. Nemá to v legislatívnych ani finančných možnostiach. Povedala to riaditeľka odboru ekonomických činností Envirofondu Andrea Štefániková.

Bratislava - Prostredníctvom 1557 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 422 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 404 pacientov.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2349 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 238 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2758 osôb.

Londýn - Ruská Čiernomorská flotila premiestnila niektoré svoje ponorky z prístavu v Sevastopole na anektovanom polostrove Krym do Novorossijska na juhu Ruska. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

Luhansk - Sedem ľudí vrátane troch detí zahynulo v noci na dnes pri ukrajinskom útoku vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Oznámil to Ruskom dosadený predstaviteľ Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu v Donbase. TASR prevzala správu z agentúry Reuters, ktorá uviedla, že túto správu nedokáže nezávisle overiť.

Moskva - Je nevyhnutné, aby Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny usporiadali referendá o pripojení týchto regiónov k Rusku. Vyhlásil to bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pripojenie Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky k Rusku je podľa Medvedeva krokom k ochrane ich záujmov a k ďalšiemu odôvodneniu toho, aby Rusko mohlo použiť vojenskú silu.

Washington - Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina sa snaží naverbovať odsúdených zločincov do vojny na Ukrajine, ale mnohí túto ponuku odmietajú. Uviedol to americký vysokopostavený predstaviteľ. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Londýn/New York - Britská premiérka Liz Trussová povedala, že uzavretie pobrexitovej obchodnej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a USA môže trvať roky.

Barcelona - Futbalista Robert Lewandowski sa vyjadril o pôsobení v FC Barcelona. Poľský kanonier, ktorý predtým pôsobil v Bayerne Mníchov uviedol, že v Bundeslige sa kladie dôraz na fyzické súboje a v La Lige je "viac mužstiev, ktoré chcú hrať futbal."