Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. septembra 2022 - 11.45 h.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno v televíznom prejave k národu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Referendá sa majú konať v termíne od 23. do 27. septembra. Vo svojom príhovore šéf Kremľa zároveň povedal, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude ohrozená územná celistvosť Ruska, pričom obvinil Západ, že sa snaží Rusko "zničiť".

Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl. Súčasne oznámil, že v bojoch na Ukrajine zahynulo od 24. februára 5937 ruských vojakov. Ide o veľmi zriedkavé priznanie vojenských strát zo strany Moskvy, pripomenula AFP. Minister Šojgu dodal, že Rusko na Ukrajine "nebojuje ani tak proti Ukrajine, ako proti kolektívnemu Západu".

Bratislava - Premiér Eduard Heger dôrazne odsúdil ruské "pseudoreferendá" na okupovaných územiach Ukrajiny. Hovorí o nelegálnej anexii, ktorá nesmie byť akceptovaná. Zopakoval podporu zachovaniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Kyjev - Mobilizácia v Rusku bola predvídateľným krokom, ktorý sa stane mimoriadne nepopulárnym a len zdôrazňuje, že vojna na Ukrajine neprebieha podľa plánu Moskvy. Pre tlačovú agentúru Reuters to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

Kyjev - Čiastočná mobilizácia v Rusku, nariadená ruským prezidentom Vladimirom Putinom, je znakom slabosti Moskvy. V príspevku na sociálnej sieti Twitter to uviedla americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková.

Berlín - Nemecký vicekancelár Robert Habeck ostro skritizoval rozhodnutie Ruska mobilizovať státisíce záložníkov.

Londýn - Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina mobilizovať záložníkov v Rusku na podporu vojny na Ukrajine ukazuje, že "jeho invázia zlyháva", vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace.

Peking - Čína vyzvala Rusko a západné krajiny na vzájomný dialóg a hľadanie spôsobu, ako vyriešiť bezpečnostné obavy všetkých strán po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z "jadrového vydierania". Podľa agentúry Reuters to vyplýva z vyhlásenia hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina.

New York - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udelila počas návštevy v New Yorku najvyššie štátne vyznamenanie – Rad bieleho dvojkríža II. triedy – za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí slovenskej vedkyni žijúcej v Spojených štátoch Ružene Bajcsyovej.

Bratislava - Dodávatelia zemného plynu a užívatelia distribučnej siete by mali vždy k začiatku novembra uskladniť v zásobníkoch množstvo plynu, ktoré zodpovedá ich trhovému podielu z 25 % priemernej ročnej spotreby na danom území. Vyplýva to z novely zákona o energetike, ktorú posunulo predpoludním plénum Národnej rady do druhého čítania.

Bratislava - Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Vyplácať sa budú najdlhšie do 28. februára budúceho roka. Vyplýva to z novely nariadenia o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý predpoludním schválila vláda.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2691 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 157 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3099 osôb.

Bratislava - Saldo zahraničného obchodu SR za minulý rok bolo aktívne v objeme 1,88 miliardy eur, bolo o 1,44 miliardy eur nižšie ako za rok 2020. Vyplýva to z definitívnych výsledkov o zahraničnom obchode SR v roku 2021, ktoré dnes v zverejnil Štatistický úrad.

Berlín - Nemecko urobilo historický krok a rozhodlo o znárodnení kľúčového dovozcu plynu Uniper. Cieľom je odvrátiť hroziaci kolaps energetického sektora v najväčšej európskej ekonomike. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.