Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. septembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní na 72. schôdzi. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár v úvode informoval o termíne poslaneckého grémia. Šéf parlamentu Boris Kollár ho zvolal na 11.00 hodinu v súvislosti s ďalším priebehom schôdze, keďže sa očakáva doručenie návrhov z vlády aj so žiadosťou prerokovať ich v skrátenom legislatívnom konaní. Následne plénum pokračovalo v diskusii o návrhu SaS o obmedzení okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Nitra - Štát musí čo najskôr zastropovať ceny energií, aj keby mal pri tom využiť neštandardné postupy. Po stretnutí s predstaviteľmi Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre to povedal predseda Národnej rady Boris Kollár. Podľa jeho slov je nárast cien za elektrinu taký veľký, že je ohrozením pre celú ekonomiku Slovenska. Vodárenské spoločnosti už teraz avizujú, že sa môže prejaviť aj rapídnym zvýšením ceny pitnej vody.

New York/Bratislava - Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer zdôraznil potrebu jednoty členských krajín Európskej únie a NATO. "Oceňujem rýchle rozhodnutie zvolať mimoriadne zasadnutie šéfov diplomacií krajín Únie krátko nato, ako sa ruský agresor rozhodol eskalovať napätie voči nášmu bezprostrednému susedovi," povedal minister Káčer.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva v nemocniciach preveruje situáciu s výpoveďami lekárov. Prostredníctvom dotazníka zisťuje možné scenáre aj prípadnú mieru ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Žiar nad Hronom - V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom sa proces odstavovania pecí, ktorý súvisí s ukončením výroby primárneho hliníka, blíži ku koncu. K odstaveniu všetkých vyše 220 pecí dôjde do konca septembra.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2470 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 131 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2931 osôb.

Bratislava - Prostredníctvom 1328 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 465 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 427 pacientov.

New York - Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v noci na dnes dohodli, že pripravia nové protiruské sankcie a navýšia dodávky zbraní pre Ukrajinu. Ide o reakciu na vyhlásenie prvej ruskej mobilizácie od druhej svetovej vojny, ktorú v stredu nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

Tokio/New York - Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 na stretnutí v New Yorku potvrdili pokračovanie spolupráce pri podpore Ukrajine.

Istanbul - Turecko odsúdilo "nelegitímne" plány Ruska zorganizovať referendá o anexii v štyroch Moskvou kontrolovaných oblastiach na východe a juhu Ukrajiny. Takéto nelegitímne referendá medzinárodné spoločenstvo neuzná, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

NEW YORK - Premiérka Liz Trussová prisľúbila v noci na dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, že Británia bude poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc až do jej víťazstva proti Rusku. Liz Trussová tiež povedala, že Británia sa zaväzuje, že na svoju obranu vynaloží do roku 2030 tri percentá HDP.

Frankfurt nad Mohanom - Náklady na dovoz plynu do Nemecka vzrástli za sedem mesiacov tohto roka o 164 percent, pričom objem dovozu klesol o viac než štvrtinu. Uviedol to Spolkový úrad pre hospodárstvo a kontrolu vývozu.

Bratislava - Ivan Kmotrík ml. skončil vo funkcii generálneho riaditeľa futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava. Ako uviedol na klubovom webe, po náhlom prepustení celého tímu jeho najbližších spolupracovníkov si ďalej nevie predstaviť svoje pokračovanie vo funkcii.