Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. septembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Všetky želania lekárskych odborov nie je možné uspokojiť naraz. Skonštatoval to premiér Eduard Heger. Šéf odborárov Peter Visolajský v auguste kritizoval, že sa viacero z ich požiadaviek nesplnilo a avizoval hromadné výpovede lekárov.
Na snímke v popredí premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a v pozadí minister hospodárstva SR Karel Hirman počas tlačovej konferencie po rokovaní 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Platy zdravotníkov by sa mohli zvýšiť. Vyplýva to z vládneho návrhu ktorý predpoludním posunula Národná rada do druhého čítania. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava - Plénum Národnej rady začalo dnešné rokovanie návrhom na zmenu Ústavy v súvislosti s voľbami prezidenta a eurovoľbami. Novelu predložil minister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Kompetencie štátu v stave energetickej núdze by sa mali posilniť. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Počíta s tým novela zákona o energetike, ktorú predpoludním plénum Národnej rady posunulo do druhého čítania.



Bratislava - Opoziční poslanci Národnej rady pôsobiaci v ĽSNS vyzvali zvyšok opozície, aby sa spoločne pokúsili blokovať parlament od októbrovej schôdze. Predpoludním to povedal poslanec Martin Beluský.



Ženeva - Vyšetrovatelia OSN dnes uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovanie civilných oblastí, niekoľko popráv, mučenie a sexuálne násilie.
Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie v piatok 16. septembra 2022.
Foto: TASR/AP



Berlín - Nemecká automobilka Volkswagen by mohla presunúť výrobu z domáceho trhu aj z krajín východnej Európy, ak by súčasný nedostatok plynu pokračoval aj po najbližšej zime. To ukazuje, do akej miery energetická kríza vyvolaná inváziou Ruska na Ukrajinu môže zasiahnuť do európskeho priemyslu.



Brusel - Trinásť zo 17 členských krajín EÚ, ktoré vlastnia zásobníky plynu, už prekročilo ciele stanovené Európskou komisiou na ich naplnenosť na 80 percent pred nadchádzajúcou zimou. Štyri krajiny, Rakúsko, Maďarsko, Bulharsko a Lotyšsko, tento cieľ zatiaľ nedosiahli.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval včera večer Rusov, aby odolali čiastočnej mobilizácii vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá už vyvolala protesty aj odchody mužov v brannom veku z Ruska.



Vilnius - Estónska premiérka Kaja Kallasová dopoludnia upozornila obyvateľov Estónska pred možnými výpadkami elektriny v prípade, ak Rusko odpojí pobaltské štáty od spoločnej elektrickej siete. Zároveň oznámila cvičenie pripravenosti estónskej obrany.



Bratislava - Meteorológovia varujú pred zajtrajším prízemným mrazom vo vegetačnom období. Výstrahy prvého stupňa vydali pre väčšinu Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Košického kraja.



Bratislava - Prostredníctvom vykonaných 1136 RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 383 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2704 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 136 žiadateľov.



Bratislava - Žiaci slovenských základných škôl trávia na telesnej výchove najmenej času z vyučovania spomedzi krajín V4. Na druhom stupni sa v rámci povinných predmetov venujú telesnej výchove 6,8 percenta času, ich rovesníci v Maďarsku strávia pohybom 16,9 percenta času z povinného vyučovania.



Soul - Americká lietadlová loď USS Ronald Reagan dnes priplávala do Južnej Kórey pred plánovaným spoločným vojenským cvičením. Cieľom je odradiť Severnú Kóreu od jadrových hrozieb.



Moskva - V štyroch regiónoch, ktoré na Ukrajine okupujú ruské sily, sa ráno začali referendá o ich pripojení k Rusku, informuje agentúra AFP. Prebiehať budú päť dní až do budúceho utorka.
Vojenské vozidlo prechádza okolo bilbordu s nápisom "S Ruskom navždy, 27. september" pred referendom o pripojení Luhanskej samozvanej republike na východe Ukrajiny k Rusku vo štvrtok 22. septembra 2022.
Foto: TASR/AP



Praha - V Českej republike sa dnes začnú komunálne a senátne voľby. Volebné miestnosti sa v prvý deň volieb, otvoria popoludní. Okrem nových obecných zastupiteľstiev bude časť republiky voliť aj tretinu hornej komory parlamentu.



Bratislava - Vo veku 90 rokov zomrel včera spisovateľ, prekladateľ a novinár Ladislav Švihran.



New York - Vo veku 96 rokov zomrel včera bývalý americký diplomat, investičný bankár, zberateľ moderného umenia a otec amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena Donald Blinken.