Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. septembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Plénum Národnej rady pokračovalo predpoludním v rozprave k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča. Hlasovať o tomto návrhu by mali poslanci o 17.00 h.

Praha - Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. Medzi prichádzajúcimi migrantmi prevažujú občania Sýrie, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria do Nemecka.

Bratislava - Verejní dopravcovia rátajú pre kontroly na hraniciach Slovenska s Českom a Rakúskom s niekoľkominútovým zdržaním. Aktuálne sa vodiči podľa Zelenej vlny RTVS zdržia pre hraničné kontroly do desať minút minút, miestami aj polhodinu.

Budapešť - Predsedovia vlád Maďarska, Rakúska a Srbska sa na budúci týždeň v pondelok stretnú v Budapešti, aby prerokovali spoločný boj proti ilegálnej migrácii. Pre agentúru MTI to dnes potvrdil hovorca premiéra Viktora Orbána Bertalan Havasi.

Bratislava - Od skorých ranných hodín vykonáva Národná kriminálna agentúra na území Slovenska procesné a zaisťovacie úkony v policajnej akcii s krycím názvom Vata 2. TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3060 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 158 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2835 osôb.

Bratislava - Prostredníctvom 1694 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 601 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 536 pacientov.

Štokholm - Švédska pobrežná stráž predpoludním oznámila, že na podmorských plynovodoch vedúcich z Ruska do Európy bol zistený ďalší únik zemného plynu, informovala agentúra AFP. "Na švédskej strane sú dva úniky a na dánskej strane tiež dva," uviedol predstaviteľ švédskej pobrežnej stráže po tom, ako boli začiatkom týždňa potvrdené tri úniky na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori.

Bratislava - Štatistický úrad informoval, že ekonomická nálada na Slovensku sa naďalej zhoršuje, v septembri 2022 bola najnižšia od marca minulého roku.

Washington - Energetická diverzifikácia s cieľom odstrihnúť sa od ruských zdrojov by mohla trvať roky. To znamená riziko dlhšie trvajúcej stagflácie, teda obdobia ekonomickej stagnácie a vysokej inflácie a v prípade Európy riziko recesie. Uviedol to prezident Svetovej banky David Malpass.

Bratislava - V rebríčku Globálneho inovačného indexu (GII) Svetovej organizácie duševného vlastníctva sa v tomto roku Slovensko prepadlo o deväť miest a skončilo na 46. priečke zo 132 posudzovaných krajín. Vlani si pritom Slovensko polepšilo o dve priečky, keď skončilo na 37. mieste. Dnes o tom informoval Úrad priemyselného vlastníctva, podľa ktorého sa nedá jednoznačne špecifikovať dôvod poklesu.

Moskva - K ďalšiemu podpaľačskému útoku na vojenský komisariát v súvislosti s čiastočnou mobilizáciou došlo dnes v Rusku, tentoraz v Novosibirskej oblasti, uviedli ruské médiá.

Managua - Nikaragua označila veľvyslankyňu Európskej únie Bettinu Muscheidtovú za "nežiaducu osobu" a vyzvala ju, aby opustila krajinu. Požiadavka nikaragujského rezortu diplomacie prišla po tom, ako EÚ minulý týždeň požiadala Ortegu o "obnovenie demokracie".

Rangún - Zosadenú mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij odsúdili na ďalší väzenský trest – tento raz dostala tri roky za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Celkovo jej už za rôzne obvinenia vymerali približne 20 rokov odňatia slobody.

Rím - Talianska astronautka Samantha Cristoforettiová sa stala prvou ženou z európskej krajiny, ktorá sa kedy ujala velenia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Symbolické "kľúče" od vesmírnej stanice si prevzala včera od ruského kozmonauta Olega Artemieva.

New York - Slovenský hokejový útočník Pavol Regenda sa gólovo presadil a pomohol k víťazstvu Anaheimu Ducks 3:1 nad Arizonou Coyotes. V príprave pred štartom nového ročníka NHL sa presadil už druhýkrát.