Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. novembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger sa zajtra stretne so svojím českým náprotivkom, Petrom Fialom. Diskutovať chcú o situácii s nelegálnou migráciou na spoločnej hranici. Heger o tom informoval po dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady, ktorá sa zaoberala aj nárastom nelegálnej migrácie na území Slovenska.

Bratislava - Výzvou pre Slovensko v oblasti prevencie extrémizmu je potreba posilnenia ochrany maloletých v on-line priestore, ako aj podpora kritického myslenia a odolnosti voči extrémnym ideológiám. Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v Slovenskej republike za obdobie rokov 2020 a 2021 z dielne Ministerstva vnútra.

Bratislava – Polícia pripravuje opatrenia na podporu boja proti extrémizmu. Počet preventistov sa má navýšiť z 50 na vyše 200 policajtov. Pedagógov majú školiť, ako zachytiť znaky u radikalizujúcich sa žiakov. Dopoludnia o tom informoval policajný prezident Štefan Hamran.

Bratislava - Koncom roka 2024 by mohlo v Ozbrojených silách pôsobiť 20.703 vojakov a 4500 zamestnancov. Vyplýva to z návrhu početných stavov z dielne Ministerstva obrany, ktorý predpoludním schválila vláda.

Bratislava – Dávky na zabezpečenie základných životných podmienok pre ľudí v hmotnej núdzi by sa mali zvýšiť približne o 14 %, keď napríklad dávka pre jednotlivca bude 74 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o hmotnej núdzi, ktorý dnes schválila vláda.

Bratislava - Nezistilo sa žiadne porušenie pravidiel vývozu tovarov do Ruska v súvislosti so sankciami. Po rokovaní Bezpečnostnej rady o tom informoval premiér Eduard Heger s tým, že Finančná správa preverila všetky medializované prípady dovozu a vývozu tovaru.

Bratislava - Prípad exšéfa SIS Vladimíra P., na ktorého už podali obžalobu, sa vracia do štádia prípravného konania. Najvyšší súd predpoludním zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu o odmietnutí obžaloby ako nedôvodnú.

Košice – Ústavný súd sa na dnešnom zasadaní bude zaoberať ústavnosťou tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila aj po vetovaní hlavou štátu.

Bratislava - Saldo zahraničného obchodu bolo v septembri 2022 pasívne v objeme 473,3 milióna eur. Obchodná bilancia Slovenska tak bola v septembri štvrtý mesiac za sebou vo výraznom mínuse. Informoval o tom Štatistický úrad.

Bratislava - Premiér Eduard Heger odcestoval dopoludnia na trojdňovú zahraničnú pracovnú cestu. Navštívi Poľsko, Fínsko, Česko a napokon Estónsko. Jednou z tém rokovaní so zahraničnými partnermi bude aj reforma vzdelávania a prevencia radikalizácie na školách.

Bratislava – Ak Národná rada opätovne zvýšený daňový bonus schváli, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb. Upozorňuje na to Únia miest Slovenska.

Londýn - V blízkosti prístavného mesta Mariupol na východe Ukrajiny bolo od júna vykopaných viac ako 1500 nových hrobov. Uviedla britská stanica BBC.

Soul - Severná Kórea vypálila dnes smerom do Japonského mora balistickú raketu krátkeho doletu. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom informuje tlačová agentúra Jonhap.

New York - Demokrati amerického prezidenta Joea Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. Vyplýva to z prognóz vplyvných amerických médií.

Bratislava - Vo veku 89 rokov zomrel politik a spoluzakladateľ KDH Ivan Čarnogurský.

Bratislava - Prostredníctvom 1035 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 158 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí.

New York - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel dvoma asistenciami k výhre New Jersey Devils v nočnom stretnutí zámorskej NHL nad Calgary 3:2.