Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 11. novembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady otvorili mimoriadnu schôdzu k situácii v zdravotníctve. Inicioval ju opozičný Smer-SD. Strana chce na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým parlament zaviaže vládu konať a dohodnúť sa s lekármi na prijateľných podmienkach.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula Deň vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave. Vo svojom vyhlásení zdôraznila hodnotu mieru.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave 11. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Praha - Predseda slovenskej vlády Eduard Heger a český premiér Petr Fiala si v Prahe uctili pamiatku padlých vojakov. Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov položili k pamätníku vence.
Na snímke zľava slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) a český premiér Petr Fiala počas spoločného uctenia pamiatky padlých vojakov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov 11. novembra 2022 pri pamätníku Československých legionárov v Prahe.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Praha - Premiér Eduard Heger a predseda českej vlády Petr Fiala zdôraznili dôležitosť jadrovej energie, ktorá predstavuje stabilný energetický zdroj. Cestu k energetickej stabilite vidia v kombinácii jadra a ďalších nízkoemisných energetických zdrojov. Zhodli sa na tom na Európskom jadrovom energetickom fóre.

Bratislava/Praha - Vonkajšia hranica Európskej únie, resp. schengenského priestoru by mala byť posilnená a kľúčovou je ochrana maďarsko-srbskej hranice. Zhodli sa na tom český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger.

Bratislava - Poslanci Národnej rady za SaS sa budúci týždeň nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie ministra vnútra.

Bratislava - Boj za práva žien je skutočným dôvodom na odvolanie Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu šéfky Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. Vyhlásila to Jana Bittó Cigániková, ktorá naďalej zostáva členkou výboru.

Bratislava - Prostredníctvom 822 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 146 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo sedem obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 408 pacientov.

Brusel - Rýchly rast cien energií a komodít na Slovensku zvýši výrobné náklady a naruší kúpnu silu domácností, čo obmedzí rast reálneho HDP na 1,9 percenta v roku 2022, 0,5 percenta v roku 2023 a 1,9 percenta v roku 2024. Vyplýva to z jesenných ekonomických prognóz, ktoré zverejnila Európska komisia.

Moskva/Kyjev - Ruské jednotky dnes dokončili sťahovanie sa z ukrajinského mesta Cherson na ľavú stranu rieky Dneper.

Viedeň - Rakúsko plánuje predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra. Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom by mali byť v platnosti ešte najmenej pol roka.

Kyjev - Najmenej šesť ľudí zahynulo v noci na dnes pri ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol bytovku v juhoukrajinskom meste Mykolajiv.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa na stretnutí krajín G20 na Bali údajne nezúčastní preto, lebo má už naplánovaný iný program. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Berlín - Nemecký Spolkový snem schválil uznesenie, podľa ktorého by Európska únia mohla znížiť platby Maďarsku o 7,5 miliardy eur v dôsledku korupcie a nedodržiavania zásad právneho štátu.

Tokio - Japonské úrady oznámili, že v bojoch na Ukrajine zahynul Japonec bojujúci proti ruským inváznym silám. Ide o prvú potvrdenú japonskú obeť ukrajinského konfliktu.

New York - Tomáš Tatar zaznamenal svoj druhý gól v sezóne NHL. Prispel tak k víťazstvu New Jersey Devils doma nad Ottawou Senators 4:3 po predĺžení. Zo Slovákov sa v noci na dnes predstavil ešte útočník Adam Ružička, no Calgary prehralo v Bostone 1:3.