Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda dnes schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.



BratislavaŠtátny rozpočet dosiahol ku koncu novembra schodok vo výške 2,614 miliardy eur, čo je oproti októbru zvýšenie deficitu o 881 miliónov eur. Medziročne sa však hospodárenie štátneho rozpočtu zlepšilo o 2,603 miliardy eur, informovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky.



Bratislava - Prostredníctvom 167 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 14 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 325 pacientov.

Na snímke 2. kolo skríningového testovania na ochorenie COVID-19 v aule Obchodnej akadémie v Trnave v nedeľu 31. januára 2021.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (28. 11. – 4. 12.) na vstupe do Slovenskej republiky 17.666 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 734 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 17.730 ľudí.



Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes neotvoril proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Ž. Dôvodom je ochorenie obžalovaného. Hlavné pojednávanie sa má najbližšie uskutočniť 10. januára 2023.



Moskva - Na ruskú vojenskú základňu Engeľs v Saratovskej oblasti údajne dnes zaútočil dron a poškodil dva strategické bombardéry typu Tu-95. Na letisku neďaleko Riazane juhovýchodne od Moskvy zas vybuchla cisterna, pričom zahynuli traja ľudia a ďalších šesť bolo zranených. Ruské úrady sa k týmto správam zatiaľ nevyjadrili, informuje TASR, ktorá čerpala z talianskej agentúry ANSA a Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).



Londýn - Ruské vojenské lietadlá výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb. V súčasnosti podnikajú lietadlá ruského letectva v priemere niekoľko desiatok misií denne, pričom v marci mal ich počet dosahovať až 300 za deň, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Na archívnej snímke ruské podzvukové bojové lietadlo Suchoj Su-25.
Foto: TASR/AP


BerlínUkrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odsúdil "dramatický nárast" sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov. Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín, detí aj starých ľudí. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá poznamenala, že informácie poskytnuté generálnym prokurátorom nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.



Brusel/Londýn - Európska únia počas novembra aj napriek poklesu teplôt obmedzila spotrebu plynu o štvrtinu. To je ďalší dôkaz, že Únii sa darí znižovať svoju závislosť od energií z Ruska, odkedy Moskva zaútočila na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy Financial Times.



Budapešť - Do včera večera sa v Budapešti a na viacerých miestach Maďarska minuli pohonné látky, z prihraničných regiónov začali motoristi chodiť tankovať na Slovensko, kde za liter benzínu platili 1,7 eura.

Na archívnej snímke z 1. decembra 2022 motorista tankuje benzín na čerpacej stanici v meste Martonvásár na severe Maďarska. Na pumpe visí oznam oznam Drahí zákazníci! Za regulované ceny môžete natankovať maximálne dva litre pohonných hmôt.
Foto: TASR - AP


PekingČínska metropola Peking aj ďalšie veľké mestá krajiny dnes opätovne otvorili mnohé obchody a zmiernili prísne pravidlá testovania na nový koronavírus. Čína totiž postupne začína uvoľňovať tvrdé plavidlá založené na nulovej tolerancii covidu, ktoré v posledných týždňoch vyvolali v krajine vlnu protestov.

Pracovník v ochrannom odeve testuje miestneho obyvatelia na ochorenie COVID-19 v Pekingu 5. decembra 2022.
Foto: TASR - AP


Teherán - Aktivisti v Iráne vyzvali na novú vlnu protestov s cieľom spôsobiť ekonomické škody islamskej republike, ktorou už viac než dva mesiace zmietajú protivládne nepokoje.

- V Iráne prebiehajú celoštátne protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.



New York - Hokejisti Anaheimu v zostave s Pavlom Regendom prehrali vo včerajšom dueli NHL vo Winnipegu 2:5. Slovenský útočník strávil na ľade necelých sedem minút a zaznamenal mínusový bod. Ducks utrpeli šiestu prehru za sebou.