Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. decembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - RTVS by mala v roku 2023 disponovať s príjmami vo výške 165,8 milióna eur, výdavky by mali byť na úrovni 165,6 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnoprávneho média, ktorý dnes prerokovala a schválila Rada RTVS.

Montreal - Krajiny sveta dnes dosiahli prelomovú dohodu o ochrane biodiverzity, ktorá má zabrániť pokračujúcemu vymieraniu druhov a ničeniu ekosystémov. Dohodu, v rámci ktorej by mala byť od roku 2030 chránená takmer tretina planéty, sa podarilo schváliť v záverečný deň 15. konferencie zmluvných strán Dohovoru OSN o biodiverzite (COP15) v kanadskom Montreale.

Bratislava - Prostredníctvom 169 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 29 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 483 pacientov.

Kyjev - Ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa dnes v skorých ranných hodinách opätovne stalo terčom ruských útokov dronmi, oznámila tamojšia vojenská správa s výzvou pre obyvateľov, aby rešpektovali letecký poplach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Moskva – Ruskí vojaci, ktorých v októbri vyslali do spoločnej regionálnej vojenskej formácie v Bielorusku, sa zúčastnia na taktickom cvičení. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

Nitra - Vo veku 88 rokov včera zomrela herečka a bývalá riaditeľka Divadla Andreja Bagara v Nitre Hilda Augustovičová.

Bratislava – Ministerstvo školstva hodnotilo kvalitu verejných vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied. Dnes rezort zverejnil periodické hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti verejných vysokých škôl a SAV za obdobie rokov 2014 – 2019.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (12. - 18. 12.) na vstupe do Slovenskej republiky 19.308 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 583 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 22.376 ľudí.

Praha – Dnes pokračuje súdne konanie s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Obhajoba avizovala, že chce súdu predložiť nové posudky.

- Podpis na listine o prevode akcií Farmy Čapí hnízdo mohol patriť Andrejovi Babišovi staršiemu. Pred súdom to vypovedal písmoznalec Aleš Čulík. Na znaleckej škále ide podľa neho o rovinu nízkej pravdepodobnosti.

Štokholm - Švédsky najvyšší súd zablokoval vydanie exilového tureckého novinára Bülenta Kenesa na stíhanie do vlasti. Vydanie tohto novinára bolo kľúčovou požiadavkou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre ratifikáciu členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii.

Toronto – Päť ľudí zastrelil včera večer v obytnom dome na predmestí kanadského Toronta ozbrojený muž, ktorého zabil zasahujúci policajt. Motív činu zatiaľ nie je známy.

Vatikán - Pohoršenie a zhrozenie vyjadril pápež František v súvislosti s masívnym korupčným škandálom v Európskom parlamente v súvislosti s ktorým bolo zadržaných viacero podozrivých osôb. Pápež priznal hriešnosť ľudí, dôrazne však odmietol korupčné správanie.

Alta Badia - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa usadil na čele po 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára. Slovenský reprezentant Adam Žampa postúpil do 2. kola z 25. miesta so stratou 4,29 sekundy na lídra, jeho bratovi Andreasovi nevyšla jazda a obsadil nepostupovú 45. priečku.

New York - Hokejisti Calgary Flames zvíťazili v nočnom zápase zámorskej NHL na ľade San Jose Sharks 5:2 a ukončili sériu piatich prehier. Slovenský útočník Adam Ružička nastúpil v tretej formácii "plameňov", na ľade strávil takmer 9 minút a do kanadského bodovania sa nezapísal.
- Dvadsaťtriročný Ružička zaznamenal dve strely na bránku. V sezóne odohral 22 zápasov, pripísal si v nich 17 bodov (6+11) a je najproduktívnejší Slovák v NHL.

Truro - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov neuspeli v prvom prípravnom zápase pred juniorskými majstrovstvami sveta. V noci na dnes prehrali v kanadskom Trure s nemeckými rovesníkmi 0:5.