Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. decembra - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Opozičná SaS dosiahla, čo chcela, išlo jej o odstavenie lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. V rozhovore pre TASR to povedal šéf SaS Richard Sulík. S dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom sa bude rozprávať o novej väčšine 76 poslancov, ak ho osloví. Richard Sulík je pripravený diskutovať o predčasných voľbách. Ich termín predpokladá na september.



Bratislava - Ani rekonštruovaná vláda, ani úradnícka vláda nikdy nedostanú podporu mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Pre TASR to uviedol jej líder Peter Pellegrini. Tvrdí, že to nebude vláda s mandátom od občanov. Jeho poslanci neľutujú podporu návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Nerozumie však postoju SaS.



Bratislava - Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. Potvrdil to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Ako dodal, peniaze rezort okamžite používa na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky.



Bratislava – Spustenie správneho súdnictva v Bratislave by nemalo byť ohrozené. Povedal to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Správne súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach by mali začať vykonávať svoju činnosť od júna 2023.



Bratislava – Na európskej úrovni existuje presvedčenie, že právny štát je v Slovenskej republike rešpektovaným princípom, ktorý sa premieta do praxe a života celej spoločnosti. Pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky to uviedol predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák.
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Prostredníctvom 182 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 38 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 468 pacientov.



Bratislava - Hasiči zaznamenali na Štedrý deň a počas ďalších dvoch dní celkom 152 udalostí rôzneho charakteru, pri ktorých bola potrebná ich pomoc. Celkový počet výjazdov bol počas vianočných sviatkov nižší ako v obvyklé dni ich služby.



Moskva/Minsk - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol behom uplynulých 24 hodín až dvakrát so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na bieloruskú agentúru Belta.
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko hovoria počas stretnutia na okraj neformálneho stretnutia hláv bývalých sovietskych národov, ktoré sú členmi Spoločenstva nezávislých štátov v Štátnom ruskom múzeu v Petrohrade. , Rusko, utorok 27. decembra 2022.
Foto: TASR/AP



Naí Dillí/Moskva - Ruský parlamentný poslanec z vládnej strany Jednotné Rusko a kritik ruských útokov na Ukrajine Pavel Antonov zomrel po páde z okna hotela v Indii, kde bol na dovolenke. Jeho smrť nasledovala len dva dni po záhadnej smrti jeho priateľa a straníckeho kolegu Vladimira Budanova v tom istom hoteli v meste Rájagadá v indickom štáte Urísa. Informácie priniesli indické aj britské médiá.



Moskva - Spojené štáty chcú so svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou poraziť Rusko na bojovom poli a zničiť ho, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.



Brusel/Varšava - Poľsko je popredným poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informoval, že EÚ doteraz doručila Kyjevu vojenskú pomoc za najmenej deväť miliárd eur.



Pchjongjang - Severokórejský vodca Kim Čong-un otvoril výročné zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce. Podľa expertov zasadnutie pravdepodobne využije na potvrdenie svojho odhodlania na rozšírenie jadrového arzenálu KĽDR.

Severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo) otvára výročné zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v Pchjongjangu v utorok 27. decembra 2022.
Foto: TASR - AP


Semmering - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa po prvom kole obrovského slalomu Svetového pohára usadila na 2. mieste. V rakúskom Semmeringu viedla po odjazdení elitnej pätnástky pretekárok s náskokom 72 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová. Na tretej pozícii figurovala obhajkyňa malého glóbusu Tessa Worleyová z Francúzska (+0,73).
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole obrovského slalomu žien Svetoveho pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu v utorok 27. decembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann