Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. decembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová hodnotí uplynulý rok ako mimoriadne ťažký. Poukázala najmä na negatívne dosahy kríz na životnú úroveň a atmosféru v spoločnosti. Upozornila tiež na spôsob, akým vláda krízy riešila. Do budúcnosti musí byť podľa nej prioritou boj s chudobou.

Bratislava – K novému mechanizmu nahrádzajúcemu zrušenie koncesionárskych poplatkov prebehne ešte odborná diskusia. Ich výpadok má byť nahradený novým stabilným elementom financovania. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger. V ich zrušení problém nevidí.

Bratislava - Predčasné voľby vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok. Nepodporujem ani nikým nevolenú úradnícku vládu, ktorá nemá žiadnu podporu v parlamente. Vyhlásila to predsedníčka strany Za ľudí a poverená vicepremiérka Veronika Remišová.

Bratislava - Učitelia sa potrebujú posunúť v platovom ohodnotení. Možno aj spôsobom, ktorý nie je jednoduchý a nie je plošný. Zhodnotil to dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký. Ľudia by mali podľa neho dostať približne tú istú odmenu za odvedenú prácu.

Bratislava – Ministerstvu hospodárstva sa pod vedením nového šéfa Karla Hirmana podarilo dosiahnuť pozitívne výsledky, no vyskytli sa aj problémy. Skonštatoval to Richard Sulík. Najväčšou výzvou je podľa exministra podpis dohody o dodávke elektriny pre obyvateľov za zvýhodnené ceny so Slovenským elektrárňami.

Bratislava - Dva týždne v parlamente, kde sa menili zákony ako na bežiacom páse, boli pre hlavné mesto podľa primátora Bratislavy Matúša Valla z finančného hľadiska horšie ako pandémia s vojnou na Ukrajine dohromady. Po finančnej stránke sa z nej stala jedna z najchudobnejších metropol EÚ.

Bratislava - Časť Slovenska môže potrápiť ráno hmla. Na horách severného Slovenska sa počas dňa silnejšie rozfúka. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal najnižší stupeň výstrahy.

Bratislava - Prostredníctvom 762 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 132 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.

Bratislava - Počet úmrtí na infarkt vlani stúpol. V roku 2020 bolo obetí 2209, zatiaľ čo v roku 2021 ich bolo 2453. Vyplýva to z dát Národného centra zdravotníckych informácií.

Bratislava – Slovenský mlynský sektor čelí v tomto období extrémnej konkurencii dovozov z Ukrajiny aj Poľska. Uplynulý rok tak aj pre energetickú krízu a masívne špekulácie s cenami poľnohospodárskych komodít na európskych trhoch, bol bojom slovenských mlynov o udržanie si konkurencieschopnosti na spoločnom trhu EÚ.

Vatikán - Pápež František predpoludním oznámil, že emeritný pápež Benedikt XVI. (95), ktorého zdravotný stav sa neustále zhoršuje, je veľmi chorý, a vyzval veriacich, aby sa zaňho modlili.

New York - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva dnes zverejnil údaj o doterajšom počte civilistov zabitých v ruskej vojne na Ukrajine a uviedol, že má zaznamenaných 6884 usmrtených ľudí vrátane 429 detí. Údaj o civilných obetiach na životoch je za obdobie 24. februára až 26. decembra 2022.

Kyjev - Ruská armáda vypálila v uplynulých 24 hodinách v ukrajinskom meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele. Oznámila ráno ukrajinská armáda. Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá.

Priština - Kosovo uzatvorilo dopoludnia svoj najväčší hraničný priechod po tom, čo ho na srbskej strane zablokovali demonštranti, aby tak preukázali podporu kosovským Srbom, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova.

Manila - Najmenej 25 ľudí zahynulo v dôsledku silných dažďov, ktoré na Filipínach cez víkend zaplavili viaceré dediny, mestá a hlavné cesty. Z domu museli pre výčiny počasia odísť desaťtisíce ľudí.

Semmering - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila po 1. kole dnešného obrovského slalomu Svetového pohára v rakúskom Semmeringu na siedmom mieste.