Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - SaS pôjde do parlamentných volieb samostatne. Šéf strany Richard Sulík ju bude viesť do volieb ako líder kandidátky. Strana deklaruje, že nepôjde do vládnej koalície so Smerom-SD. Mimoparlamentný Hlas-SD nie je pre Richarda Sulíka "želaný partner".
Na snímke poslanci NR SR zľava Richard Sulík a Anna Zemanová (obidvaja SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Úradu pre reguláciu sieťových odvetví informoval, že na základe mimoriadnych opatrení vlády sa skutočne uplatňované ceny za dodávku plynu v roku 2023 zvýšia priemerne o necelých 16 percent.



Bratislava - Výstavba novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy by sa predbežne mohla začať v druhom štvrťroku 2024. Vyplýva to zo zámeru projektu, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Predbežné náklady na výstavbu odhadujú na 263 miliónov eur.



Bratislava - Policajný vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy podozrivého z novoročnej vraždy v Michalovciach.



Bratislava - Vojna na Ukrajine môže mať následky aj na verejné zdravie u ľudí na Slovensku. Upozornil na to hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Problém môže okrem epidemickej, sociálnej a podpornej časti vzniknúť napríklad aj v oblasti radiačnej ochrany.
Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Jednota dôchodcov na Slovensku podporuje referendum, ktoré bude 21. januára. Vyzýva členov jednoty, ale aj ostatných seniorov a občanov, aby prišli na referendum a súhlasili s položenou otázkou.



Bratislava - Slávnostný galavečer k 30. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa uskutoční v sobotu 7. januára v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Na podujatí sa zúčastnia najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky, ako aj významní hostia zo zahraničia.



Košice - Autobusy košickej mestskej hromadnej dopravy budú z finančných dôvodov premávať v prázdninovom režime aj po 9. januári, a to až do odvolania. Zmeny sa dotknú aj električiek.



Praha – Bývalý predseda českej vlády Andrej Babiš dnes na súde v kauze Čapí hnízdo spochybnil posudok psychiatričky, ktorá vypovedala pred Vianocami o zdravotnom stave jeho syna a uviedla, že stav Babiša mladšieho je stabilizovaný a je schopný zúčastňovať sa na súdnom procese. Argumenty psychiatričky označil expremiér za problematické a tvrdil, že únos na Krym si jeho syn vymyslel.
Na archívnej snímke Andrej Babiš.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore zopakoval varovanie, že Rusko plánuje spustiť novú rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine.



Kyjev - Ruské sily údajne odcudzili väčšinu umeleckých diel z múzea v ukrajinskom meste Cherson. Má ísť približne o 80 percent zbierky Chersonského regionálneho múzea umenia, čo predstavuje viac ako 10.000 umeleckých diel. Uviedol to ukrajinský spravodajský portál UkraineWorld. Podľa servera boli diela presunuté na ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.



Tchaj-pej - Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen sa na Taiwane stretol s tamojšou prezidentkou Cchaj Jing-wen, aby jej vyjadril svoju podporu v čase napätých vzťahov v Taiwanskom prielive.



Washington - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv oznámil, že lekárne v USA dostanú povolenie predávať tabletky na ukončenie tehotenstva na základe lekárskeho predpisu.



New York - Hokejisti Tampy Bay v zostave aj s obrancom Erikom Černákom zdolali v NHL Chicago na ľade súpera 4:1. V noci na stredu sa predstavili na ľade aj ďalší traja Slováci, no Juraj Slafkovský, Adam Ružička a ani Martin Fehérváry sa z víťazstva netešili a do kanadského bodovania sa nezapísali.

Slafkovský nastúpil za Montreal na ľade tímu Nashville Predators od úvodu v treťom útoku, Canadiens prehrali 3:6. Ružička naskočil za Calgary v štvrtom útoku, Flames podľahli Winnipegu u súpera 2:3. Washington s obrancom Fehérvárym získal aspoň bod, Capitals neuspeli proti Buffalu 4:5 po predĺžení.
Na archívnej fotografii slovenský obranca v drese Tampy Bay Lightning Erik Černák.
Foto: TASR/AP