Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. januára 2023 - 11.45 h.



Vatikán - Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa dopoludnia začal pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Pohrebnú omšu celebruje úradujúci pápež František. Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger.

- Rakvu s telom emeritného pápeža Benedikta XVI. odniesli po skončení pohrebnej omše z Námestia svätého Petra vo Vatikáne do vatikánskej baziliky, kde bude pochovaný.
Na snímke uprostred pápež František celebruje pohrebnú omšu za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR - Jaroslav Novák





Bratislava - Maximálne regulované ceny tepla pre všetkých odberateľov v systémoch centrálneho zásobovania teplom vzrastú tento rok v priemere o 112 %. Dôvodom je nárast trhových cien elektriny a palív potrebných na výrobu tepla. Pre odberateľov v bytových objektoch sa na základe mimoriadnych opatrení vlády skutočne uplatňované ceny za dodávku tepla zvýšia maximálne o 20 eur za megawatthodinu.



Bratislava - Do roku 2023 vstupujeme s nádejou na pozitívne zmeny v rezorte školstva. Uviedol to dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký s tým, že sa spúšťa napríklad reforma poradenského systému, zvyšujú sa platy učiteľov a potravinové pásma na stravovanie detí.



Bratislava - V roku 2022 sme spustili viaceré procesy pre lepšie zdravotníctvo. Zhodnotil to dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Poukázal na spustenie reformy nemocníc, na naštartovanie výstavby nemocníc v Martine a na bratislavských Rázsochách, na prijatie liekovej novely či na zvýšenie platov zdravotníkov.

- Celý rok 2022 poznačilo nekompetentné riadenie a zasahovanie vlády do chodu zdravotníctva. Zhodnotil to člen zdravotníckeho parlamentného výboru a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši. Vyvrcholením neriešenia problémov boli podľa neho hromadné výpovede lekárov.
Na snímke dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Slovensko vlani čelilo 222 mimoriadnym udalostiam a 102-krát vyhlásilo mimoriadnu situáciu. K opakovanému vyhláseniu mimoriadnych udalostí viedli najmä povodne, ale aj rozsiahle prívalové dažde, nedostatok pitnej vody, zosuvy pôdy, požiare, únik nebezpečnej látky, poplašné správy, veterná smršť.



Bratislava - Stav, v akom sa Slovensko nachádza, je neakceptovateľný. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico. Vyzval na účasť na referende, ktoré sa má konať 21. januára v súvislosti so zmenou Ústavy a predčasnými voľbami.



Brusel - EÚ včera dôrazne odporučila svojim členským štátom, aby zaviedli testovanie na koronavírus pre pasažierov z Číny, a to pred ich odchodom z tejto krajiny.



Hongkong — Čína dnes oznámila, že začne postupne otvárať hranice s Hongkongom, ktoré boli z väčšej časti uzavreté takmer tri roky - od začiatku pandémie koronavírusu. Deväť z 12 hraničných priechodov medzi Hongkongom a pevninskou Čínou je zatvorených od začiatku roka 2020.



Kyjev - Ukrajinská ekonomika minulý rok prudko klesla v dôsledku vojny s Ruskom. Jej hrubý domáci produkt sa v roku 2022 znížil až o 30,4 %, čo bol najväčší ročný pokles za vyše 30 rokov. Uviedla to dopoludnia ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková.



Bratislava – Na sťažovanie presunu sudcov zo všeobecných na správne súdy nebol žiaden profesionálny alebo odborný dôvod. Vyhlásil to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Legislatívne kroky, ktoré by umožnili prechod sudcov bez preverenia sudcovskej spôsobilosti, však už nepodnikne.



Seattle - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že zruší viac ako 18.000 pracovných miest. Odôvodnil to neistotou v ekonomike a tiež skutočnosťou, že počas pandémie ochorenia COVID-19 rýchlo najímal nových ľudí.



Halifax - Súpermi Česka vo finále juniorských MS budú hokejisti domácej Kanady. Obhajcovia titulu v druhom semifinálovom zápase v Halifaxe zdolali zámorského rivala USA 6:2. Finále je na programe v noci na zajtra.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal štrnástu asistenciu v tomto ročníku NHL a pomohol k víťazstvu New Jersey na ľade svojho bývalého klubu Detroitu 5:1.
Slovenský hráč New Jersey Devils Tomáš Tatar.
Foto: TASR/AP