Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. januára 2022 - 11.45 h.

Praha – Mestský súd v Prahe oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

- Český premiér Petr Fiala uviedol, že rozhodnutie súdu je potrebné rešpektovať.

Bratislava - Opozičná strana SaS tvrdí, že na rokovania o novej väčšine 76 poslancov ju nikto neoslovil. Zároveň hovorí o jasných predstavách, ako ďalej, zatiaľ ich nekonkretizuje. Počkať si chce na rokovania.

Bratislava - Strana SaS bude mať v apríli tohto roka kongres, na ktorom budú delegáti voliť predsedu na ďalšie štyri roky. Súčasný šéf Richard Sulík sa bude opäť uchádzať o zvolenie. Zároveň avizuje, že stranu chce viesť do parlamentných volieb ako líder kandidátky.

Bratislava - V Slovenskej republike sa nepripravuje žiadna mobilizácia. Polícia na to upozornila v súvislosti so šíriacim sa hoaxom, ktorý zneužíva dlhoročné mobilizačné cvičenia na strašenie verejnosti mobilizáciou.

Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran by chcel personálne posilniť Policajný zbor. Počty policajtov by sa mohli podľa neho zvýšiť o stovky príslušníkov, až do takmer dvoch tisíc. Materiál s návrhom by chcel predložiť tento týždeň.

Bratislava - Súčasná vláda presadzuje intenzívnejšiu a adresnejšiu pomoc v budovaní vodárenskej infraštruktúry, predovšetkým kanalizácií a vodovodov pre menšie obce. V rozhovore pre TASR to povedal dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že vďaka vypracovaným zmenám sa zrýchli budovanie verejných vodovodov, verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd.

Bratislava - Vojna na Ukrajine bude pre Slovensko výzvou aj v tomto roku. Dôležité tiež bude zachovanie prosperity a zvyšovanie nezávislosti od zdrojov energie. Pre TASR to zhodnotil dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Bratislava - Proces rokovaní s Lekárskym odborovým združením by som dnes urýchlil tak, aby nedošlo k hromadným výpovediam lekárov. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Bratislava - Schodok zahraničného obchodu Slovenska dosiahol v novembri takmer 824 miliónov eur, čo bol najvyšší mesačný deficit za posledné desaťročie. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Košice - Františka Matika, odsúdeného v kauze týkajúcej sa tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, v závere uplynulého roka podmienečne prepustili na slobodu. Rozhodnutie Krajského súdu Košice je právoplatné.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (2.1. – 8. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 20.181 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 767 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska prešlo 21.038 ľudí.

Moskva - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny dnes uviedli, že ruská armáda obsadila obec Bachmutske v Doneckej oblasti neďaleko mesta Bachmut. V jeho okolí prebiehajú už niekoľko mesiacov ťažké boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Varšava - Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski povedal, že poskytnutie amerického protivzdušného systému Patriot Ukrajine je "najoptimálnejším a najrozumnejším riešením".

Budapešť - Maďarské vzdelávacie inštitúcie, ktoré ovplyvňuje vládna strana Fidesz, nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ financovaného Európskou úniou, ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

New York - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym zdolali v nočnom zápase NHL Columbus 1:0. Fehérváry vyslal jednu strelu na bránku, rozdal štyri bodyčeky a zblokoval dve strely súpera.
- V akcii bol aj útočník Adam Ružička, ktorého Calgary prehralo na ľade Chicaga 3:4 po predĺžení. Slovenský hokejista si pripísal mínusový bod. Nebodoval už v šiestom zápase za sebou, mal druhý najnižší "icetime" v sezóne.