Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Hasičom a horským záchranárom sa od prvého januára zvýšia platy o sedem percent a od prvého septembra o ďalších desať percent. Nariadenie o ustanovení stupnice platových taríf príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby schválila vláda.

Bratislava - Vláda odobrila protokol o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov a dodatkový protokol o počítačovej kriminalite, týkajúci sa trestnoprávneho postihu činov rasovej a xenofóbnej povahy, spáchaných prostredníctvom počítačových systémov.

Bratislava - Do aktívnych záloh by po novom mohol byť zaradený aj občan, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Ďalšou posilou aktívnych záloh by mali byť profesionálni vojaci prepustení zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych záloh pred prijatím do štátnej služby. Ministerstvo obrany to navrhuje v novele zákona o brannej povinnosti, ktorú schválila vláda.

Bratislava - Záchranári by mohli mať viac času na odchod pri výjazdoch k pacientom, pri ktorých je potrebné použiť osobné ochranné pracovné prostriedky. Zatiaľ čo doteraz museli na výjazd vyraziť do dvoch minút, pri ohrození biologickým faktorom tri až štyri sa má tento čas predĺžiť na desať minút. Takéto ohrozenie sa týka napríklad výjazdov za pacientmi s ochorením COVID-19.

Bratislava - Bezpečnostná rada by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o fungovaní rady v čase mieru, ktorú schválila vláda.

Bratislava - Generálnym tajomníkom služobného úradu Úradu pre verejné obstarávanie bude od 17. januára 2023 Tomáš Heriban, ktorý na tomto poste vystrieda Máriu Medveďovú.

Bratislava - Návštevnosť hotelov a penziónov sa podľa Štatistického úradu v novembri 2022 medziročne strojnásobila, stále však chýbala štvrtina hostí spred pandémie. Najviac turistov navštívilo v predposlednom mesiaci minulého roka Bratislavský kraj.

- Štatistický úrad tiež informoval, že stavebná produkcia v novembri 2022 klesla medziročne o 3,2 percenta a dosiahla hodnotu takmer 680 miliónov eur.

Trnava - Fakultná nemocnica Trnava je stotožnená so zaradením do tretej, komplexnej úrovne v rámci podmienenej kategorizácie nemocničnej siete. Naďalej bude poskytovať komplexnú akútnu aj plánovanú starostlivosť obyvateľom Trnavského kraja.
Na snímke vľavo Volodymyr M. na súdnom pojednávaní za vraždu Ukrajinky na Mladej garde 11. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Študent Volodymyr M. dostal za vlaňajšiu vraždu ukrajinskej spolužiačky v bratislavskom internáte Mladá Garda 14,5-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Musí tiež absolvovať ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. Rozhodol o tom senát Okresného súdu Bratislava III. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Kyjev - Kyjev poprel správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov nazývanej Vagnerova skupina dobyli dôležité mesto Soledar na východe Ukrajiny, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas.

Moskva - Kremeľ oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. Oznam vydala Moskva niekoľko hodín po tom, čo ruská súkromná armáda Vagnerova skupina informovala, že dobyla toto mesto na východe Ukrajiny.

Budapešť - Demokratický odborový zväz pedagógov v Maďarsku vyhlásil týždenný štrajk, ktorý sa začne 23. januára.

Paríž - Pri útoku muža s nožom na vlakovej stanici Gare du Nord v Paríži utrpelo šesť ľudí ľahké zranenia.

New York - Tomáš Tatar a Erik Černák prispeli v zámorskej NHL k víťazstvám svojich tímov zhodne jednou asistenciou. Tatar sa podieľal na góle Nica Hischiera, ktorým spečatil triumf New Jersey na ľade Caroliny 5:3. Černák prihral Nikitovi Kučerovovi na prvý zásah Tampy Bay v domácom súboji s Columbusom, jeho tím vyhral 6:3.

Melbourne - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do finále kvalifikácie na grandslamovom turnaji Australian Open.

New York - Miloš Kelemen zaznamenal gól a asistenciu v nižšej zámorskej AHL, jeho Tucson však doma prehral s Milwaukee 5:7.