Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. januára 2022 - 11.45 h.



Washington - USA stiahnu zo Slovenska svoju batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Presunú ju na základňu v Nemecku, kde absolvuje údržbu. Ministerstvo obrany deklarovalo, že o adekvátnej náhrade intenzívne rokuje so spojencami.
Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na leteckej základni Sliač v okrese Zvolen 27. apríla 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Bratislava - Školy a riaditelia majú opäť problém platiť faktúry za energie. Nikto netuší, ako majú postupovať a platiť faktúry. Uviedol to exminister školstva a poslanec Národnej rady Branislav Gröhling s tým, že kúrenie a svietenie sa v školách stáva luxusom.



Bratislava - Napriek pokračujúcej kríze zamestnanosť v novembri 2022 vo väčšine sledovaných odvetví rástla, úbytok zamestnancov zaznamenali len priemysel a vybrané trhové služby.

- Priemysel zaznamenal v novembri 2022 medziročné zvýšenie tržieb o 4,1 %. Tržby v priemysle sa medzimesačne zvýšili o 2,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad.

- Priemerná nominálna mesačná mzda v novembri 2022 medziročne zrýchlila tempo rastu vo všetkých desiatich odvetviach ekonomiky. Najmenej, o 5,2 %, rástla v odvetví s najvyššími mzdami – v informáciách a komunikácii, najviac v sektore ubytovania o 26 %.



Bratislava - Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by už nedával zdravotníkom príspevky plošne ako v prípade stabilizačného príspevku. Podotkol, že v každej nemocnici je situácia iná, pričom jej vedenie musí vedieť vyhodnotiť, čo potrebuje.



Bratislava - Nemocnice budú môcť poskytovať aj iné medicínske programy ako tie, ktoré im vyplývajú z nového prerozdelenia nemocničnej siete. Budú môcť požiadať o doplnkové a nepovinné programy ako pôrodnícky program či program urgentnej medicíny.



Bratislava - Návrh na odchod Igora Matoviča z postu lídra OĽANO nepadol. Tvrdí to na sociálnej sieti Matovič. Dodal, že s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom sa rozpráva o hocičom. Odmietol, že by sa s ním hádal.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva občanov, aby sa v januári zúčastnili na referende a podporili zmeny ústavy, ktoré umožnia konanie predčasných volieb. Podľa podpredsedu strany Richarda Rašiho vláda odmieta podať občanom v núdzi prvú pomoc.



Brusel - Viac ako dve tretiny obyvateľov Slovenska (70 percent) si myslí, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu prínosom, za dobrú vec ho však považuje iba 44 percent opýtaných. Pre EÚ ako celok pritom platí, že EÚ považuje za prínos 72 percent respondentov. Vyplýva z prieskumu Eurobarometra, ktorého výsledky zverejnil ráno Európsky parlament.



Bratislava - Skúsenosť s online šikanovaním má takmer štvrtina detí vo veku deväť až 17 rokov. Vyplýva to z výskumu prežívania a správania detí a mládeže na Slovensku za rok 2022.



Bratislava - Senát Najvyššieho súdu dopoludnia posunul začiatok odvolacieho procesu v kauze expolicajta Mariána K. na 19. januára. Obžalovaný sa dnes nedostavil na verejné zasadnutie, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine.



Washington - USA a Japonsko ohlásili včera novú iniciatívu zameranú na posilnenie ich bezpečnostnej spolupráce. Stalo sa tak v čase, keď Čína a Severná Kórea začínajú predstavovať hrozbu v súvislosti s rastúcim napätím v indopacifickom regióne.
Japonský minister obrany Jasukazu Hamada (vľavo) a americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) si podávajú ruky počas stretnutia po tlačovej konferencii vo Washingtone v stredu 11. januára 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Moskva a Kyjev majú v budúcnosti záujem aj o ďalšie rozhovory na úrovni ombudsmanov. Uviedla dnes ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová.



Kábul - Extrémistická skupina Islamský štát sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku pred afganským ministerstvom zahraničných vecí v Kábule, ktorý si včera vyžiadal najmenej päť mŕtvych a vyše 40 zranených.



Londýn - Vo veku 78 rokov zomrel anglický rockový gitarista Jeff Beck. Spolu s Ericom Claptonom a Jimmym Pageom bol jedným z troch najvýznamnejších gitaristov, ktorí pôsobili v legendárnej skupine The Yardbirds.
Gitarista Jeff Beck vystupuje na festivale Louisiana Jazz and Heritage Festival v New Orleans 29. apríla 2011.
Foto: TASR/AP



New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry z Washingtonu si v prebiehajúcej sezóne zámorskej NHL pripísal na konto siedmy bod. V dueli na ľade Philadelphie zaznamenal asistenciu, jeho tím však prehral 3:5.