Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Volič, ktorý sa chce zúčastniť na sobotnom referende, no nebude môcť hlasovať v mieste svojho trvalého pobytu, môže do zajtra požiadať o hlasovací preukaz. Týka sa to len voliča, ktorý má trvalý pobyt na Slovensku.



Bratislava - Slovensko si za tri desaťročia členstva v OSN vybudovalo reputáciu spoľahlivého partnera, ktorý vyznáva odkaz Charty OSN. Zhodnotil to dočasne poverený šéf diplomacie Rastislav Káčer pri príležitosti 30. výročia vstupu.

Na snímke Rastislav Káčer.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ministerstvo vnútra a Slovenská technická univerzita v Bratislave chcú intenzívnejšie spolupracovať v oblasti bezpečnostného výskumu a civilnej bezpečnosti. Rámec vytvára dohoda o spolupráci, ktorú dopoludnia podpísali prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek a rektor univerzity Oliver Moravčík.



Bratislava - Slovensko môže dnes potrápiť miestami sneženie, dážď, poľadovica i snehové jazyky a záveje. Na juhu a východe Slovenska hrozia povodne z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy 1. až 3. stupňa.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Liptovský Hrádok - Vo vysokých polohách slovenských pohorí pretrváva zvýšená lavínová hrozba. Za posledné dni pripadlo na horách od 25 do 60 centimetrov nového snehu.



Liptovská Osada - Dopravná nehoda autobusu pri Liptovskej Osade v okrese Ružomberok si včera večer vyžiadala piatich zranených. Autobus sa po príjazde hasičov nachádzal mimo cesty prevrátený v priekope. Vo vozidle sa okrem šoféra nachádzalo 38 osôb.



Davos - Európska banka pre obnovu a rozvoj očakáva za rok 2022 rekordnú stratu, predovšetkým v dôsledku strát zo svojich portfólií v Rusku a Bielorusku. Banka mala vo svojom portfóliu zameranom na Rusko a Bielorusko pred vojnou na Ukrajine približne 1 miliardu USD (922,59 milióna eur).

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP - Gregorio Borgia


Moskva - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev dopoludnia varoval NATO, že porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu. "Porážka jadrovej veľmoci bežným spôsobom by mohla spustiť nukleárnu vojnu," uviedol Medvedev.



Washington - USA a Turecko vyjadrili neochvejnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vydanom po včerajšej schôdzke amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom.



Davos - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzdvihol včera vo švajčiarskom Davose finančnú aj vojenskú podporu, akú Ukrajine preukazuje Nemecko aj iné krajiny. Zároveň dodal, že Berlín bude v podpore Ukrajiny pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné.



Paríž - Z iniciatívy odborov sa dnes vo Francúzsku koná štrajk a séria protestov proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku. Zmenami v dôchodkovom systéme, ktoré minulý týždeň predstavila vláda prezidenta Emmanuela Macrona, by sa vek odchodu do dôchodku pre väčšinu ľudí zvýšil zo 62 na 64 rokov.



Peking — Čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril znepokojenie z pandemickej situácie vo vidieckych oblastiach v súvislosti s nadchádzajúcimi oslavami príchodu lunárneho nového roka, keď mnohí ľudia cestujú z veľkomiest za rodinami.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhol v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu uzavretie dohody o vine a treste s obvineným Bohušom G. Spis s návrhom postúpil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v decembri.

Snímka z policajnej akcie.
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky


Jerevan - Najmenej 15 obetí si vyžiadal požiar, ktorý v noci na dnes vypukol v kasárňach arménskej armády. Podľa ministerstva obrany zahynulo 15 vojakov, kým traja ďalší utrpeli zranenia.



Lake Placid - Slovenské hokejistky si zahrajú semifinále na Svetovej zimnej univerziáde v Lake Placid. Po prehre vo svojom záverečnom dueli v základnej časti s Českom 1:2 potrebovali na postup triumf Kanady nad USA, tím javorových listov napokon zdolal Američanky 2:1.



New York - Slovenský hokejista Erik Černák prispel v noci na dnes asistenciou k víťazstvu Tampy Bay na ľade Vancouveru 5:2. Dvadsaťpäťročný obranca sa podieľal na góle Braydena Pointa v prvej tretine, ktorým "blesky" zvýšili svoje vedenie na 3:0.