Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR o riešení vysokých cien energií a ďalších opatreniach na odstránenie zlyhávania verejných politík sa ani po štyroch pokusoch nepodarilo otvoriť. Podobne ako včera ani dnes predpoludním sa dvakrát neprezentoval dostatočný počet poslancov. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský následne schôdzu ukončil. Jej body budú navrhnuté do programu riadnej schôdze NR SR so začiatkom od 31. januára.
Na snímke 80. mimoriadna schôdza Národnej rady SR v Bratislave 20. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vnesenie obvinenia voči poslancovi Národnej rady Martinovi B. pre prečin podplácania i rozhodnutiu špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok pre vznesenie obvinenia.



Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti stúpla v decembri 2022 medzimesačne o 0,07 percentuálneho bodu na úroveň 5,90 %. V decembri 2021 sa pohybovala na úrovni 6,76 %. Na predpoludňajšej tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.



Kyjev - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns minulý týždeň tajne navštívil Kyjev, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Pod podmienkou anonymity to včera uviedol predstaviteľ Spojených štátov.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes poďakoval Spojeným štátom za rozsiahly nový balík vojenskej pomoci. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj ďalších 59 bojových vozidiel pechoty Bradley, systémy protivzdušnej obrany Avenger a muníciu, nie však tanky.



Varšava/Kyjev - Poľsko je pripravené podniknúť "neštandardné kroky" v prípade, že Nemecko nebude súhlasiť s dodaním svojich tankov Leopard 2 na Ukrajinu. V rozhovore pre súkromnú rozhlasovú stanicu RMF FM to podľa agentúry Reuters povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski.



Davos - Moldavsko požiadalo západných spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pre agentúru Reuters to uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová.



Honolulu - Pri pobreží Havaja hliadkuje ruská špionážna loď, ktorá však nateraz zostáva v medzinárodných vodách. V noci na dnes o tom informoval Pentagón.



Phnom Penh - Skupina 15 ukrajinských odmínovačov dnes ukončila týždňový výcvik v Kambodži. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Kambodža je stále posiata mínami nastraženými počas 30 rokov vojen a konfliktov na svojom území, zatiaľ čo pre Ukrajinu sú míny problémom od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho februára.



Moskva - Čečenský líder Ramzan Kadyrov kritizoval jedného z ruských generálov, ktorý žiada vydať ruským vojakom zákaz nosiť bradu a fúzy a mať pri sebe mobilný telefón a tablet. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa Kadyrov opäť zhodol v názore s majiteľom Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenijom Prigožinom, ktorý návrhy predostrené poslancom Štátnej dumy generálporučíkom Viktorom Sobolevom označil za anachronizmus a prežitok zo 60. rokov.



Tbilisi - Päť ľudí prišlo o život pri streľbe v gruzínskom meste Sagarejo, ktorú spustil bývalý vojak. Ten následne obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu, uviedlo dnes gruzínske ministerstvo vnútra.



Beauvais - Súd v meste Beauvais v severnom Francúzsku odsúdil 14 Srílančanov na tresty odňatia slobody za prevádzkovanie siete pašerákov migrantov v Európe. Ako spresnila agentúra AFP, hlavný podozrivý, ktorý riadil celú sieť, bol odsúdený na štyri roky väzenia s podmienečným odkladom na jeden rok.



New York - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym vyhrali v zámorskej NHL na ľade Arizony 4:0. Ďalší slovenský zadák Erik Černák mal "plusku", no Tampa Bay prehrala v Edmontone 3:5. Nebodoval ani Tomáš Tatar, jeho New Jersey podľahlo v Seattli 3:4 po predĺžení.