Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. januára 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Pri príležitosti pietneho aktu na pamiatku obetí holokaustu to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz si dnes, keď si svet pripomína pamiatku obetí holokaustu, pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za zavraždenie miliónov Židov v období nacizmu.


Bratislava - Aj to, že sa o termíne predčasných volieb bude rozhodovať v samom závere lehoty, v ktorej mali o tejto veci poslanci Národnej rady rozhodnúť, je potvrdením toho, že Slovensko potrebuje predčasné voľby. Predpoludním to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že naďalej preferuje júnový termín konania predčasných volieb, je však ochotná akceptovať aj septembrový termín.


Bratislava - Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil na predpoludňajšej tlačovej konferencii základy Modrej koalície. Zároveň predstavil členov novej strany. V rámci desiatich princípov Modrej koalície sa píše, že ide o liberálno-konzervatívnu stranu.

Na snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Únia miest Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady, aby stiahli návrhy novely zákona o obecnom zriadení, zákona o majetku obcí a zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov i primátorov. Označila ich za nezmyselné, deštruktívne a osobné.


Dolný Kubín - Voľby dolnokubínskych mestských poslancov v obvode číslo 3 (Medzihradné, Banisko, Srňacie) budú musieť zopakovať. Najvyšší správny súd ich vyhlásil za neplatné. Na brífingu o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.


Tokio - Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Stefano Sannino vyhlásil, že Rusko bezhlavými útokmi na civilistov a nevojenské ciele posunulo svoju vojnu na Ukrajine na "inú úroveň".


Moskva - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová dnes žiadala od nemeckého veľvyslanca vysvetlenie "protichodných" vyjadrení z Berlína o "vojne proti Rusku".


Budapešť - Európska únia chce rozšíriť sankcie aj na ruský jadrový priemysel, povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že je tomu potrebné zabrániť. Premiér o tom hovoril v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.


Teherán - Pri útoku na azerbajdžanské veľvyslanectvo v Iráne zahynul šéf bezpečnostnej služby ambasády a zranenia utrpeli ďalší dvaja strážnici. Oznámilo to azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správ agentúr AP a Reuters.


Washington - Piatich amerických policajtov obvinili z vraždy po tom, čo v meste Memphis dobili na smrť Afroameričana.


New York - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom zdolali v noci na dnes v NHL Boston 3:2 a presekli lídrovi súťaže jeho šesťzápasovú víťaznú šnúru. Z víťazstva sa tešil aj Martin Fehérváry, ktorého Washington vyhral nad Pittsburghom 3:2 po samostatných nájazdoch. Neuspelo však New Jersey s Tomášom Tatarom, ktoré prehralo v Nashville 4:6. Slovenský útočník nebodoval v piatom zápase za sebou, čím vyrovnal negatívnu sériu z úvodu sezóny.


Melbourne - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou triumfovali vo štvorhre junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo finále vyhrali nad štvrtou nasadenou japonskou dvojicou Haju Kinošitová, Sara Saitová 7:6 (5), 1:6 a 10:7.


San Juan - Peter Sagan ukončí po tejto sezóne kariéru profesionálneho cestného cyklistu. Trojnásobný majster sveta potvrdil, že po roku 2023 nebude ďalej pokračovať vo WorldTour a bude sa pripravovať na OH 2024 v Paríži, kde chce štartovať v horskej cyklistike.