Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasnú dnes na protest od 19.00 hodiny verejné osvetlenie na polhodinu. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh.

- Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31. marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.



Bratislava - Daňovníkom zostávajú posledné dva dni na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Daň treba do konca januára aj zaplatiť.



Bratislava - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 1. kalendárnom týždni roku 2023 mierne stúpla v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.



Bratislava - Nárast dôvery v slovenskú ekonomiku z konca minulého roka sa prejavil aj na začiatku nového roka. Optimistickejší boli podnikatelia v priemysle, službách aj v stavebníctve, skeptickejší boli len podnikatelia v obchode. Zvýšila sa aj dôvera u spotrebiteľov, u ktorých sa zmiernili najmä obavy z očakávaných úspor domácností, informoval Štatistický úrad SR.



Pezinok – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v korupčnej kauze známej pod názvom Syseľ, ktorá sa týka podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí na východoslovenských súdoch.



Praha - Štátna volebná komisia formálne schválila výsledok hlasovania v českých prezidentských voľbách.

- Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel porazil v druhom kole českých prezidentských volieb svojho súpera Andreja Babiša so ziskom 58,32 percenta hlasov. K urnám prišlo 70,25 percenta voličov, čo je dosiaľ najviac v histórii priamej prezidentskej voľby v Česku.
Na snímke volička vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas druhého kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v českej obci Černouček v piatok 27. januára 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol Moskvou dosadený tamojší predstaviteľ Denis Pušilin. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá pripomína, že daná oblasť je epicentrom bojov na Ukrajine.



Londýn - Do Británie dorazili ukrajinskí vojaci, ktorí tam absolvujú výcvik zameraný na ovládanie a údržbu bojových tankov Challenger-2.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla zachovať najvyšší stupeň pohotovosti v súvislosti s pandémiou COVID-19.



Péšávar - Výbuch v mešite v areáli policajného veliteľstva v pakistanskom meste Péšávar si vyžiadal dosiaľ neznámy počet obetí a zranených. Zatiaľ sú podľa agentúry AFP potvrdení 17 mŕtvi. Agentúra Reuters píše, že do nemocnice previezli 90 zranených, uvádza TASR. Na mieste sa podľa agentúry AP odpálil samovražedný atentátnik v čase popoludňajších modlitieb.
Policajti sa snažia uvoľniť cestu sanitkám, ktoré prevážajú zranených ľudí do nemocnice z miesta výbuchu bomby 30. januára 2023 v pakistanskom Péšávare.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Slovenský tenista Norbert Gombos pre zranenie nenastúpi vo víkendovom kvalifikačnom dueli o postup na finálový turnaj Davisovho pohára na pôde Holandska. V nominácii ho nahradí Lukáš Pokorný.



New York - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v zámorskej NHL na ľade Toronta 1:5. Fehérváry odohral takmer 20 minút s dvoma mínusovými bodmi. Mal šesť "hitov", najviac zo všetkých aktérov duelu.



San Juan - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 8. miesto v záverečnej etape 39. ročníka pretekov Vuelta a San Juan. V špurte pelotónu 112 km dlhej etapy so štartom i cieľom v meste San Juan mal rovnaký čas ako víťazný Austrálčan Sam Welsford. V balíku prišiel do cieľa aj Kolumbijčan Miguel Angel Lopez, ktorý sa tešil z celkového triumfu.


Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič je prvýkrát od vlaňajšieho júna na čele rebríčka ATP. Po triumfe na grandslamovom Australian Open má na konte 7070 bodov, o 340 viac ako doterajší líder Carlos Alcaraz zo Španielska. Ten v Melbourne neštartoval pre zranenie. Zo Slovákov je najvyššie Alex Molčan na 55. pozícii.
Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou deň po jeho víťazstve nad Grékom Stefanosom Tsitsipasom vo finále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 30. januára 2023.
Foto: TASR/AP