Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - V prípade zákazu nedeľného predaja v obchodoch by predavačom klesol príjem približne o 10 % a niektorí by stratili zamestnanie. Spotrebitelia by dokázali rozložiť svoje nákupy na iné dni a väčšina obchodníkov by ušetrila na prevádzkových nákladoch. Na ekonomické dopady legislatívnej zmeny upozornili analytici Národnej banky Slovenska Viera Mráziková a Peter Tóth.



Bratislava - Pre použitie bezpilotných lietadiel v blízkosti vojenských letísk platia obmedzenia. Lety, ktoré nespĺňajú vzdialenosť najmenej 5,6 kilometra od referenčného bodu letiska a výšku najviac 30 metrov nad úrovňou zeme, treba koordinovať s riadiacou vežou letiska. Upozornila na to Asociácia Mám dron.



BratislavaMimoparlamentná strana Hlas-SD považuje plán obnovy za nedostatočne realizovaný a nie je podľa nej na Slovensku implementovateľný v jeho súčasnom znení. Strana vyzvala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby okamžite zverejnil výsledky výziev plánu obnovy, do ktorej sa mali zapojiť uchádzači do decembra 2022.

Na archívnej snímke podpredsedníčka strany HLAS - SD Zuzana Dolinková.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Frankfurt nad Mohanom - Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bude možno musieť pokračovať aj po avizovanom náraste o 50 bázických bodov v tomto mesiaci. Vyhlásila to prezidentka banky Christine Lagardová.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa vo februári 2023 spomalilo na 8,5 % z 8,6 % v januári. Prispel k tomu najmä miernejší rast cien energií.



Berlín - Nemecko a jeho spojenci rokujú s Kyjevom o budúcich bezpečnostných zárukách, v rámci snáh smerujúcich k udržateľnému mieru na Ukrajine. Uviedol dopoludnia nemecký kancelár Olaf Scholz. Kancelár zároveň vyzval Čínu, aby nezačala podporovať Rusko v jeho agresii voči Ukrajine dodávkami zbraní.



Kyjev - Ukrajinské jednotky zničili počas tri týždne trvajúcich bojov blízko mesta Vuhledar vo východoukrajinskej Doneckej oblasti najmenej 130 ruských tankov a obrnených transportérov, uviedli včera ozbrojené sily Ukrajiny. Neďaleko Vuhledaru podľa ukrajinských predstaviteľov prebehla najväčšia tanková bitka tejto vojny.

Na snímke ukrajinský vojak v meste Vuhledar 25. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - USA diskutujú so spojencami o možných sankciách voči Číne, ak Peking poskytne Rusku vojenskú podporu vo vojne na Ukrajine. Cieľom konzultácií, ktoré sú zatiaľ v predbežnom štádiu, je získať podporu viacerých krajín - najmä tých zo skupiny G7 - s cieľom koordinovať podporu pre prípadné reštrikcie voči Pekingu.

- USA predajú Taiwanu muníciu pre stíhačky F-16 v hodnote 619 miliónov dolárov, oznámilo včera americké ministerstvo obrany. Schválený balík zahŕňa 100 riadených striel vzduch-zem, 200 rakiet vzduch-vzduch stredného doletu, odpaľovacie zariadenia a rakety s cvičnými hlavicami.



Bagdad - Generálny tajomník OSN António Guterres pochválil Irak za repatriáciu svojich občanov zadržaných v susednej Sýrii pre podozrenie z väzieb na teroristickú organizáciu Islamský štát. Prisľúbil tiež medzinárodnú podporu úsilia krajiny o znovuzískanie stability a bezpečnosti.



Bratislava - V súvislosti s postrelením študentky na Akadémii Policajného zboru v Bratislave začala polícia trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví. Študentku postrelil inštruktor včera počas výcviku v priestoroch streleckého polygónu Akadémie zboru v Bratislave.



Budapešť - Delegácia maďarského parlamentu odcestuje do Fínska a Švédska riešiť sporné dvojstranné otázky na budúci týždeň. Až potom budú poslanci hlasovať o vstupe týchto krajín do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva to zo včerajšieho vyhlásenia parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz.



Atény - Na 42 stúpol počet obetí čelnej zrážky vlakov neďaleko mesta Larisa na severe Grécka. K nehode došlo v utorok krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom.

Trosky vlakov ležia na železničných tratiach po zrážke v Tempe, asi 376 kilometrov severne od Atén, neďaleko mesta Larissa, Grécko, v stredu 1. marca 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v NHL gólom a dvoma asistenciami k víťazstvu New Jersey na ľade Colorada 7:5. V zápase proti obhajcovi Stanleyho pohára strávil na ľade 17:25 min a zaznamenal tri plusové body. V noci na dnes sa strelecky presadil aj obranca Martin Fehérváry, ktorého Washington zvíťazil nad domácim Anaheimom 3:2 po predĺžení.