Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyhlási tento rok pre najmenej rozvinuté okresy 20 výziev za viac ako 12 miliónov eur. Prvé výzvy vyhlásené v marci sú určené pre 15 okresov. Pre zvyšných päť najmenej rozvinutých okresov sú plánované výzvy na apríl.



Bratislava - Od začiatku apríla začne platiť v oblasti aktivačných prác zásadná legislatívna zmena. Cieľom rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny je zlepšiť efektivitu a adresnosť pri používaní financií na aktivačné práce a zvýšiť motiváciu ľudí bez práce nájsť si zamestnanie. Dopoludnia to uviedol dočasne poverený Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.



Bratislava - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu chce novelizovať zákon o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií. Návrh reaguje na žalobu Európskej komisie proti Slovenskej republike z 20. decembra 2022. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorú predložil rezort školstva do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.



Vysoké Tatry - Správa Tatranského národného parku aktuálne pracuje na tom, aby sa nájmy za obmedzenie hospodárenia oproti pôvodnému návrhu zvýšili. Neštátni vlastníci by tak mali dostať za každý hektár lesa viac peňazí.



Praha - Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa popoludní stane novým českým prezidentom. O polnoci uplynul mandát Milošovi Zemanovi, ktorý bol hlavou štátu dve päťročné funkčné obdobia.
Na snímke Petr Pavel.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Kyjev - Rusko opäť podniklo masívny raketový útok na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine. Informovali v noci na dnes ukrajinskí predstavitelia a médiá. Masívne údery zatiaľ hlásili predstavitelia Charkovskej a Odeskej oblasti. Správy o výbuchoch prichádzali aj z mesta Dnipro, z Černihivu, ale aj z miest Luck a Rivne v západnej časti Ukrajiny, ako aj z územia Ľvovskej oblasti.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dopoludnia oznámil, že Rusko v noci na dnes vypálilo 81 striel na ciele na území Ukrajiny. Rusko sa podľa neho usiluje Ukrajincov zastrašiť.

- Najmenej päť obetí a niekoľko zranených hlásili ráno ukrajinskí predstavitelia po opätovnom ruskom raketovom útoku na energetickú infraštruktúru.

- Ukrajinská obrana zostrelila v noci na dnes 34 striel s plochou dráhou letu. Celkovo bolo na ukrajinské územie vystrelených 48 striel s plochou dráhou letu typu Kalibr. Oznámili vzdušné sily Ukrajiny.

- Záporožská atómová elektráreň je po ruskom útoku bez dodávok elektrickej energie a je pripojená na dieselové generátory.

- Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov ostali dopoludnia po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru bez elektriny, vody a kúrenia.



Helsinki - Delegácia poslancov maďarského parlamentu počas včerajšej návštevy Helsínk vyjadrila podporu členstvu Fínska v Severoatlantickej aliancii. Členovia delegácie však neuviedli, kedy maďarský parlament fínsky vstup do NATO ratifikuje.

- Rokovanie s delegáciou maďarského parlamentu o ratifikácii vstupu Fínska do NATO včera v Helsinkách nebolo vôbec zbytočné. Povedal to predseda fínskeho parlamentu Matti Vanhanen. Zároveň vyjadril očakávanie, že Budapešť prijme pozitívne rozhodnutie, hoci o konkrétnom termíne hlasovania nebola reč.



Bratislava - Holandský kráľovský pár zakončí dnes trojdňovú návštevu Slovenska programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku.

- Slovensko je pre Holandsko inšpiráciou v oblasti zálohovania PET fliaš a plechoviek. Holandsko ho plánuje zaviesť v tomto roku a slovenská spoločnosť by mohla byť dodávateľom riešenia. Uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke holandský kráľ Viliam-Alexander počas prezentácie zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek v Bratislave 8. marca 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava – Predĺženie električkovej trate v bratislavskej Petržalke by malo byť hotové do konca septembra 2024. Vyplýva to z dokumentu, o ktorom tento týždeň rokovala mestská dopravná komisia.



New York - Násilie a hrozby stále odrádzajú ženy po celom svete od vstupu do politiky, kde ich však napriek tomu pôsobí čoraz viac. Uviedla to Organizácia OSN pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien v správe vydanej pri príležitosti včerajšieho Medzinárodného dňa žien.