Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Úrad vlády Slovenskej republiky vyhlásil výzvu zameranú na podporu projektov, ktorým bola udelená známka excelentnosti za kvalitu (Seal of Excellence) a sú z Bratislavského kraja. Celkový objem prostriedkov vo výzve je 9,9 milióna eur, maximálna výška grantu je 2,5 milióna eur.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorý by znamenal tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach.



Bratislava - Povinnosť domácej päťdňovej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa od 20. marca zruší. Zrušenie vyhlášky k izolácii osôb s COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov avizoval Úrad verejného zdravotníctva po dohode s ministerstvom zdravotníctva a odborným konzíliom.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že zo Slovenska sa v januári 2023 vyviezol tovar v hodnote 8,5 miliardy eur pri medziročnom raste o 10,7 percenta. Dovoz tovaru sa zvýšil o 10,3 percenta na 8,9 miliardy eur.



Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Phacebonate, ktorý pomáha predchádzať vzniku zlomenín kostí. Ide o šaržu 2003639B s exspiráciou 31. októbra. Pri testovaní stability lieku sa v parametri minimálny čas rozpadu zistili výsledky mimo schválenej špecifikácie.
Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) 12. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Viac ako 41.000 maturantov absolvuje budúci týždeň písomné maturity. V dňoch od 14. do 17. marca si budú overovať svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2400 žiakov so zdravotným znevýhodnením.



Praha - Nový český prezident Petr Pavel deň po svojej inaugurácii vymenoval Petra Hladíka do funkcie ministra životného prostredia. Bývalý prezident Miloš Zeman brnianskeho politika menovať odmietol.

Na snímke vpravo český prezident Petr Pavel menuje do funkcie ministra životného prostredia ČR Petra Hladíka (tretí zľava) za prítomnosti vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečku a premiéra Petra Fialu. V Prahe, 10. marca 2023.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Budapešť - Vojna na Ukrajine je prostriedkom formovania moci v Európe, tvrdí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér povedal, že lídri Západu sú vo vojnovej horúčke, vyzývajú k čoraz urputnejším bojom a Ukrajincom dodávajú čoraz nebezpečnejšie zbrane.



Hamburg - Spolkový úrad pre civilnú ochranu krátko po tretej hodine zrušil varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom vydané pre Hamburg v súvislosti so streľbou v tamojšej modlitebni náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia.

Na snímke ozbrojení policajti neďaleko miesta streľby 9. marca 2023 v Hamburgu. Najmenej šesť obetí na životoch a niekoľko zranených si vo štvrtok večer vyžiadala streľba v severonemeckom meste Hamburg.
Foto: TASR - AP


Brusel - Dolná komora belgického parlamentu uznala hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia za genocídu.



Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, aby zintenzívnila vojenské cvičenia a pripravovala sa tak na "skutočnú vojnu".



Vatikán - Vojnu na Ukrajine poháňajú záujmy niekoľkých "mocností", nielen tej ruskej. Vyhlásil pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI.



Are - Petra Vlhová figurovala po odjazdení úvodnej tridsiatky 1. kola obrovského slalomu Svetového pohára vo švédskom Are na desiatom mieste. Na suverénnu líderku Mikaelu Shiffrinovú z USA stratila 1,60 sekundy. Druhá bola Kanaďanka Valerie Grenierová s mankom 58 stotín, tretie miesto obsadila Franziska Gritschová z Rakúska s mankom 0,93 s.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala po odjazdení úvodnej dvadsiatky 1. kola obrovského slalomu Svetového pohára vo švédskom Are na desiatom mieste v piatok 10. marca 2023.
Foto: TASR - AP



New York - Tomáš Tatar prispel v noci na dnes v NHL asistenciou k víťazstvu New Jersey na ľade Washingtonu 3:2 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Obranca Tampy Bay Erik Černák strávil pri prehre 3:4 po predĺžení s Vegas na ľade 22:22 min a pripísal si na konto mínusku, štyri strely na bránku a štyri bodyčeky.