Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Národná rada predpoludním nevzala na vedomie zdôvodnenie výšky hrubého dlhu a návrh opatrení na jeho zníženie. Viacerí poslanci, ale aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vládnemu dokumentu vyčítali, že neobsahuje dostatočné opatrenia na znižovanie dlhu.

- Poslanci Národnej rady chcú aktuálnu 88. schôdzu ukončiť do piatka 31. marca. Body programu, ktoré sa nestihnú prerokovať, presunú na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má začať v máji. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár po zasadnutí poslaneckého grémia.
Na snímke poslanci počas 85. schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Polícia obvinila pedagóga Vladimira Š., ktorý mal postreliť študentku Akadémie Policajného zboru v Bratislave. Stíhaný je na slobode. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.



Bratislava - Krajská prokuratúra Bratislava dôrazne žiada policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby bez poznania spisu a dôkaznej situácie neprejudikoval ďalší postup a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní v prebiehajúcich trestných veciach a nevytváral tak na ne nenáležitý tlak.



Bratislava - V školských bufetoch sa po novom nemôžu predávať presladené nápoje, vyprážané jedlá, hamburgery či nápoje s kofeínom. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá vstúpila včera do platnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval na čo najrýchlejšie dodávky munície ukrajinským silám na obranu pred ruskými inváznymi jednotkami. "Je veľmi dôležité, aby sme Ukrajine rýchlo poskytli potrebnú muníciu," povedal Scholz poslancom dolnej komory parlamentu, Bundestagu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz 16. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Soul - Severná Kórea dnes odpálila smerom do vôd Japonského mora ďalšiu bližšie nešpecifikovanú balistickú strelu. Soul vo svojom vyhlásení pripomenul, že išlo už o tretiu skúšku tohto typu zbrane v tomto týždni.

- Juhokórejský prezident Jun Sok-jol varoval Severnú Kóreu, že "zaplatí za svoje provokácie". Jun tým reagoval na správy, že KĽDR dnes smerom do Japonského mora odpálila ďalšiu balistickú strelu.



Viedeň - Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu zistili, že z líbyjskej lokality, ktorá nie je pod kontrolou vlády, zmizlo približne 2,5 tony prírodného uránu.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval do Turecka na mimoriadny summit Turkickej rady, ktorého zvolanie inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Hlavnou témou summitu bude riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení, najmä z humanitárneho hľadiska.



Atény - Grécki odborári organizujú dnes 24-hodinový štrajk, ktorý vyhlásili po februárovej tragickej zrážke vlakov s 57 obeťami na životoch. Očakáva sa, že počas dňa bude ochromená letecká doprava a nebudú premávať trajekty na grécke ostrovy.
Žena prechádza cez prázdne koľajnice počas 24-hodinového celoštátneho štrajku dopravcov v gréckych Aténach vo štvrtok 16. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Berlín - Z dnes zverejnenej, najnovšej správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International vyplýva, že iránske bezpečnostné zložky v rámci zásahov voči protivládnym demonštrantom vystavovali mučeniu aj deti a mladistvých.



Soldeu - Švajčiarska zjazdárka Lara Gutová-Behramiová získala už štvrtý malý glóbus za super-G Svetového pohára. Poslednú ženskú trofej končiacej sa sezóny si vybojovala v dnešnej finálovej súťaži v andorrskom Soldeu, ktorú vyhrala. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na 20. priečke (+2,08) v redukovanom finále nebodovala a v celkovom poradí Svetového pohára klesla priebežne na 4. miesto.
Na snímke švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová v super-G žien v rámci finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní v andorrskom Soldeu vo štvrtok 16. marca 2023.
Foto: TASR/AP



New York - Hokejisti Washingtonu Capitals vyhrali v noci na dnes v zápase NHL proti Buffalu Sabres 5:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Za domácich nastúpil aj slovenský obranca Martin Fehérváry, ktorý odohral 25:22 minúty a bol druhý najvyťaženejší hráč svojho tímu.



Kigali - Gianni Infantino bude stáť na čele Medzinárodnej futbalovej federácie ďalšie štyri roky. Na poste prezidenta FIFA ho predpoludním potvrdili delegáti 73. kongresu strešnej organizácie svetového futbalu vo rwandskej metropole Kigali. Vo voľbách nemal protikandidáta.