Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Dnešné rokovanie 88. schôdze Národnej rady začali poslanci prebratím novely zákona o majetku obcí z dielne poslancov SaS. Návrh sa týka prevodu majetku hlavného mesta Bratislavy a mesta Košice na mestské časti. Parlament by mal po 17.00 h hlasovať o vládnej novele školského zákona.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva dopoludnia zverejnilo vyhlášku o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Vyhláška presne definuje výšku úhrad pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti. Je účinná od dnes.



Bratislava - Ekonomická nálada na Slovensku sa v marci 2023 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zlepšila. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu sa medzimesačne zvýšil o tri body a dosiahol úroveň 90,4. K priaznivému vývoju indikátora došlo najmä vplyvom optimistickejších hodnotení podnikateľov v priemysle a u spotrebiteľov.



Bratislava - Príspevok 500 eur by mali dostať všetci ľudia pod hranicou chudoby, a to okamžite. Žiada to mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého poslanci predložia takýto návrh do Národnej rady, aby sa o ňom rokovalo na májovej schôdzi.

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady (NR) SR a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Viaceré školy v Prešovskom, Košickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji už dostali dodávku digitálnej techniky, ktorá pozostáva napríklad z notebookov a tabletov. Vyplýva to z údajov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.



Bratislava - Zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2023/2024 potrvajú na základných školách od začiatku do konca apríla. Konkrétne miesto a čas zápisov určujú zriaďovatelia pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.



BratislavaMinisterstvo dopravy pripomína, že žiadosti od poskytovateľov ubytovania za ubytovanie odídencov v mesiacoch júl 2022 až február 2023 musia podnikatelia predložiť najneskôr do 30. apríla 2023.



Bratislava - Súkromné lety zo Slovenska za minulý rok vyprodukovali 10.000 ton oxidu uhličitého. To sa rovná priemerným ročným emisiám 6666 áut. Vyplýva to z nového výskumu organizácie Greenpeace. V kontexte klimatickej krízy zároveň žiada celosvetový zákaz letov súkromných lietadiel.



Brusel - Európska únia chce podstatne rozšíriť podporu obnoviteľných zdrojov energií, aby dosiahla ciele v boji proti klimatickej zmene. Zástupcovia vlád členských štátov a Európskeho parlamentu sa predpoludním dohodli, že do roku 2030 má 42,5 % energie spotrebovanej v EÚ pochádzať z obnoviteľných zdrojov, akými sú veterná, solárna a vodná energia.



Praha - Český prezident Petr Pavel dopoludnia vystúpil s prejavom v Senáte českého Parlamentu. Vyhlásil, že chce napraviť vzťahy medzi prezidentským úradom a hornou komorou českého parlamentu, aby boli založené na vzájomnom rešpekte k ich ústavným rolám. Jeho predchodca Miloš Zeman nebol v Senáte parlamentu takmer deväť rokov.

Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil pózujú v budove Senátu.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Kyjev - Ukrajinskí dobrovoľníci uvádzajú, že niektorí rodičia ukrývajú svoje deti v pivniciach, aby zabránili ich nútenej evakuácii z frontovej línie. Väčšina dobrovoľníkov tento jav pripisuje kombinácii chudoby a nepriaznivého psychického stavu rodín, ktoré už celé mesiace žijú v oblastiach bojov.



Ženeva - Švajčiarsko rozšírilo včera sankcie voči Rusku tak, aby korešpondovali s desiatym sankčným balíkom, ktorý voči tejto krajine zaviedla Európska únia.



Budapešť - Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam takzvaných nepriateľských krajín. S odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti to uviedol dopoludnia server index.hu. Zoznam vznikol po vypuknutí vojny na Ukrajine a Rusi voči krajinám na ňom zaradeným zaviedli množstvo sankcií.



Vatikán - Pápež František, ktorého včera v Ríme hospitalizovali pre pľúcnu infekciu, strávil pokojnú noc v nemocnici a zdravotnícky personál vyjadril optimizmus ohľadom perspektívy jeho uzdravenia.



Akkra - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová včera na záver svojej návštevy Ghany oznámila pomoc v hodnote vyše miliardy dolárov na zlepšenie ekonomického postavenia žien v Afrike.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová počas prejavu k mládeži na námestí Black Star v ghanskom meste Accra 28. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Na severe Slovenska sa dnes môže tvoriť poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa. V okrese Michalovce naďalej trvá hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou.