Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. apríla 2023 - 11.45 h.



Kyjev - Vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev fungujúcim mestom a frontová línia sa posunula na východ krajiny. Počas svojej návštevy Ukrajiny to predpoludním vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Do Kyjeva pricestovala spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom, pre ktorého je to prvá návšteva Ukrajiny od marcového uvedenia do úradu.

- Čaputová a Pavel pricestovali na návštevu po tom, čo sa celé územie Ukrajiny stalo v noci na dnes terčom leteckých útokov. Protivzdušná obrana bola aktivovaná aj v hlavnom meste Kyjev.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil najnovšie raketové útoky Ruska na Ukrajinu a prisľúbil odpoveď na "ruský teror". Ruské raketové útoky na Ukrajinu z dnešného rána si podľa najnovšej bilancie vyžiadali najmenej 12 obetí, medzi ktorými je aj dvojročné dieťa.

- Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila 21 z 23 riadených striel, ktoré Rusko vypálilo na ciele na Ukrajine. Na sociálnych sieťach to oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) a český prezident Petr Pavel (tretí zľava) si prezerajú mesto Boroďanka v Kyjevskej oblasti, ktoré ťažko zasiahla ruská vojenská agresia v krajine v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hnutie Sme rodina bude mať snem v sobotu 6. mája v Žiline. Predstaviť má na ňom hlavné priority kampane a volebného programu.



Bratislava - Mimoparlamentné strany Hlas-SD a Dobrá voľba podpísali dohodu o spájaní sa. Viacerí členovia Dobrej voľby vstúpia do Hlasu. Dobrá voľba má postupne zaniknúť. Na tlačovej konferencii o tom informovali predsedova strán Peter Pellegrini a Tomáš Drucker.



Nováky - Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní stredajšej mimoriadnej udalosti v Bani Nováky, ktorá si vyžiadala deviatich zranených. Pracovisko v podzemí je už v bežnom režime.

- Dvojicu baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, dnes prepustili do domácej starostlivosti. Dvoch ďalších zranených prepustia pravdepodobne budúci týždeň. TASR o tom informoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Richard Zachar.



Bratislava - Generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu sa opätovne stal Peter Dubecký. Výberové konanie sa uskutočnilo 27. apríla.



Budapešť - Lietadlo na palube s pápežom Františkom pristálo predpoludním na letisku v Budapešti. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi absolvuje v Maďarsku svoju 41. apoštolskú cestu. V prvý deň trojdňovej návštevy sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom.

Pápež František sa usmieva po prílete na medzinárodné letisko v Budapešti 28. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos umožňujúci deportovať z anektovaných ukrajinských území tých miestnych obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo.



Berlín - Hlavné mesto Nemecka Berlín má od včera svojho prvého konzervatívneho starostu za viac ako dve desaťročia. Stalo sa tak po tom, ako kresťanskí demokrati porazili vládnucu ľavicovú koalíciu. Prísahu starostu zložil Kai Wegner, bývalý poisťovací agent.

Novozvolený starosta Berlína Kai Wegner kráča po schodoch radnice okolo mužov s metlami v Berlíne vo štvrtok 27. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - V Maďarsku od 1. mája už nebude platiť povinnosť nosenia rúšok v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Podľa agentúry MTI to oznámilo Centrum národného zdravia.



Washington - Troch mŕtvych a jedného zraneného si vyžiadala zrážka dvoch vojenských vrtuľníkov, ku ktorej došlo včera na Aljaške. Vrtuľníky sa zrazili pri návrate z výcvikového letu.



Chartúm - Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na predĺžení prímeria o ďalšie tri dni. Predchádzajúce prímerie sa skončilo o polnoci miestneho času v noci na dnes. Toto prímerie sa síce dodržiavalo len čiastočne, ale umožňovalo evakuáciu cudzincov z krajiny.



New York - Hokejisti Vegas Golden Knights sa stali prvým postupujúcim tímom do 2. kola play off zámorskej NHL. Najlepší tím Západnej konferencie po základnej časti zdolal v noci na dnes Winnipeg 4:1 a rovnakým skóre zvíťazil aj v celej sérii.

- Šancu na postup nevyužili hráči Toronta, ktorí prehrali doma s Tampou 2:4 a séria sa za stavu 3:2 pre Maple Leafs vracia na juhovýchod USA.

- New Jersey, aj so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom, delí už iba jeden triumf od postupu, "diabli" zdolali New York Rangers 4:0 a v sérii vedú po obrate z 0:2 už 3:2 na zápasy.