Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. mája 2023 - 11.45 h.




Bratislava - Na výjazdy k pacientom v ohrození života by po novom mohlo chodiť aj špeciálne vybavené osobné auto s lekárom. Nový typ záchranky má zabezpečiť rýchlejšie poskytnutie odbornej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, ktorú poslanci Národnej rady posunuli predpoludním do druhého čítania.



Bratislava - Možnosť posúdiť rozšírenie zníženej DPH v kultúre a kreatívnom priemysle si zaslúži odložiť politiku a koalično-opozičné súperenie. Kultúrna obec a pracovníci v kultúrno-kreatívnom priemysle to zdôraznili v otvorenom liste poslancom Národnej rady. Zákonodarcov v ňom prosia, aby podporili návrh novely, ktorá rozširuje zníženie DPH na ďalšie produkty a služby kultúrno-kreatívneho priemyslu.



Bratislava - Slovensko skončilo v hodnotení verejnej dopravy takmer na konci rebríčka. Bratislava je spomedzi metropol piata najlepšia. Vyplýva to z novej analýzy organizácie Greenpeace v strednej a východnej Európe. Zostavila rebríček dostupnosti a jednoduchosti verejnej dopravy v 30 európskych krajinách a ich hlavných mestách.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zasahuje od rána v rámci policajnej akcie s krycím názvom Mamonár. Obvinených bolo zatiaľ deväť osôb. Akcia súvisí s colníkmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.



Vatikán - Druhý najdôležitejší predstaviteľ Vatikánu, štátny sekretár Pietro Parolin potvrdil existenciu mierovej "misie" na ukončenie vojny Ruska na Ukrajine. Povedal to len niekoľko dní po tom, čo pápež František zaskočil ľudí spontánnym odhalením tejto tajnej akcie.

Pietro Parolin.
Foto: TASR/AP


Haag - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil predpoludním za prísnych bezpečnostných opatrení sídlo Medzinárodného trestného súdu v holandskom Haagu. Samotný súd oznámil, že návšteva ukrajinského lídra trvala necelú hodinu. Neposkytol však informácie, o čom Zelenskyj s predstaviteľmi ICC hovoril.

- Zelenskyj dorazil na svoju prvú, vopred neohlásenú návštevu Holandska včera neskoro večer z fínskych Helsínk, kde sa zúčastnil na summite s lídrami piatich severských krajín.


Peking - Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie východným smerom. Spravila tak po informáciách v médiách, že NATO plánuje otvoriť svoju kanceláriu v Japonsku, aby zjednodušilo konzultácie so spojencami v tomto regióne.



Moskva - Ukrajinské ozbrojené sily už zrejme začali svoju dlho očakávanú protiofenzívu, uviedol šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin s tým, že Ukrajinci majú k dispozícii "nekonečné množstvo vojakov a munície". Prigožinovo vyhlásenie iné zdroje nepotvrdili.



Kyjev - Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 18 z 24 samovražedných dronov, ktorými Rusko pred svitaním zaútočilo na Ukrajinu.



Moskva - Útok dronom zapálil v noci na dnes zásobník s ropnými produktmi v rafinérii v južnom Rusku, neďaleko okupovaného Krymského polostrova. Miestne pohotovostné služby oznámili, že mohutný požiar v rafinérii v meste Iľskij, pri čiernomorskom prístave Novorossijsk v Krasnodarskom kraji, uhasili po vyše dvoch hodinách.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpil predpoludním v úvode dvojdňovej medzinárodnej konferencie konzervatívcov Conservative Political Action Conference v Budapešti. Orbán zdôraznil, že Maďarsko je krajinou, kde experimentujú s konzervatívnou politikou budúcnosti.



Londýn - Obyvatelia Anglicka dnes rozhodujú o zložení regionálnych samospráv. Tieto voľby sa považujú za prvú volebnú skúšku britského premiéra Rishiho Sunaka, pripomenula BBC.

V Anglicku sa dnes konajú voľby.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Izraelská armáda uviedla, že na Západnom brehu Jordánu zastrelila troch Palestínčanov zapojených do aprílovej vraždy ženy a jej dvoch dcér. Zásah v meste Nábulus vykonala izraelská armáda, polícia a agenti tajnej služby Šin Bet.

Palestínčan hádže kamene na konvoj izraelských vojenských vozidiel počas razie v Nábuluse, na Západnom brehu Jordánu 4. mája 2023. Izraelská armáda uviedla, že zabila troch Palestínčanov za aprílový útok na auto v židovskej osade v Predjordánsku, pri ktorom zahynuli britsko-izraelská matka s dvomi dcérami.
Foto: TASR/AP


Brno - Najmenej osem obetí si vyžiadal požiar unimobuniek, ktorý vypukol v noci na dnes v Brne. Je pravdepodobné, že obeťami boli bezdomovci.



New York - Hráči Caroliny zvíťazili v prvom zápase semifinále Východnej konferencie NHL nad New Jersey 5:1. Slovenský útočník Tomáš Tatar v drese hostí nebodoval, počas vyše 14-tich minút si pripísal mínusový bod. Hokejisti Vegas triumfovali nad Edmontonom 6:4.