Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali dnešné rokovanie aktuálnej 90. schôdze návrhmi zákonov opozičnej strany Smer-SD, ktoré sa zaoberajú cenovou legislatívou. Prerokovať by mali aj zákon o sociálnom poistení, ktorý má umožniť potravinárom odpustenie poistného zo strany štátu za ich pracovníkov za druhý polrok tohto roka.



Bratislava - Starobní dôchodcovia už v máji dostanú prvé rodičovské dôchodky. Štát vyplatí vyše 850.000 seniorom navyše k dôchodkom celkom 260 miliónov eur. Informoval o tom dopoludnia dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, za účasti generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Michala Ilka.

Na snímke vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a vpravo generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko počas tlačovej konferencie na tému "Starobní dôchodcovia už dostávajú prvé rodičovské dôchodky" 5. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer vystúpi dnes na politickom diskusnom fóre "State of Union", ktoré sa bude konať na pôde Európskeho univerzitného inštitútu v talianskej Florencii.



Bratislava - Tržby maloobchodu v stálych cenách sa počas marca 2023 medziročne znížili o 6 %, čo bol najväčší pokles odvetvia od februára 2021. Medziročný prepad tržieb nastal až u siedmich z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu, v dvoch dokonca o viac ako 20 %. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes odchádza do Londýna. Slovenskú republiku tam bude zastupovať na zajtrajšej korunovácii britského kráľa Karola III. "Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola," skonštatovala prezidentka.



Londýn - Milióny ľudí v Spojenom kráľovstve i mimo neho budú zajtra sledovať korunováciu Karola III. a jeho manželky Kamily. Korunovácia sa skladá z cirkevného obradu a slávnostného predstavenia nového kráľa verejnosti.

Kráľovskí fanúšikovia, ktorí strávili noc kempovaním pri nákupnom centre, ktoré je súčasťou korunovačnej cesty, sa v piatok 5. mája 2023 prebúdzajú v Londýne.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Pojednávanie s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom K., ktorý čelí podozreniam z podplácania, by sa malo začať na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. júla.



Trenčín - Kauzou výbuchu v Bani Handlová sa bude po tretí raz zaoberať Okresný súd v Prievidzi. Rozhodol o tom koncom marca na neverejnom zasadnutí Krajský súd v Trenčíne. Okrem iného navrhol, že ak súd obžalovaných uzná opäť vinnými, mal by zvážiť mimoriadne zníženie trestov.



Brusel - Skupina poslancov z rôznych politických skupín v Európskom parlamente zaslala list Národnej rade, v ktorom kritizuje návrhy zákonov ohrozujúce práva transrodových osôb na Slovensku. Skupina Europoslanci za sexuálne a reprodukčné práva tieto práva vníma ako základ pre trvalo udržateľný sociálny a ľudský rozvoj a dosiahnutie rodovej rovnosti.



Viedeň - Stovky tisíc detí z Ukrajiny mohli byť prevezené do Ruska od roku 2015, po tom, čo Moskva anektovala Krymský polostrov. Včera to uviedli medzinárodní experti vyšetrujúci masívnu asimiláciu ukrajinských detí.



Naí Dillí - Stredajší incident s dronmi v Kremli bol nepriateľským činom a Rusko naň bude reagovať prijatím konkrétnych krokov. Vyhlásil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.



Moskva
- Ruský predstaviteľ Renat Karčaa varoval, že v priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny rekordne stúpla hladina. Voda môže podľa neho pretrhnúť hrádze a poškodiť časti Záporožskej atómovej elektrárne ovládanej Ruskom.



Washington
- Je veľmi nepravdepodobné, že Rusko použije svoje jadrové zbrane. Uviedla to včera riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová, ktorá hovorila o rizikách použitia jadrových zbraní pred výborom amerického Senátu pre ozbrojené zložky.

Avril Hainesová, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Belehrad - Srbská polícia zatkla muža podozrivého zo včerajšej streľby, pri ktorej zomrelo osem ľudí a ďalších 13 osôb utrpelo zranenia. Policajti 21-ročného muža zadržali neďaleko mesta Kragujevac.



Bratislava - Neumytými rukami sa šíri až 80 percent infekcií. Upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas pri príležitosti dnešného Svetového dňa hygieny rúk.



Neapol - Dvadsaťšesťročný muž zomrel včera v noci v Neapole na následky strelných zranení počas osláv titulu, ktorý získali futbalisti miestneho SSC po dlhých 33 rokoch. Dokopy museli ošetriť až 200 zranených, z toho sto stredne až vážne.