Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov na čele s Ľudovítom Ódorom.

- Vláda odborníkov vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. Ten požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu po tom, ako ohlásili odchod ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje s prejavom po vymenovaní novej vlády odborníkov vedenú Ľudovítom Ódorom v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 15. mája 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Košice - Štrajkovú pohotovosť dnes vyhlásili odborári v košických oceliarňach U. S. Steel. Dôvodom je, že ani po piatich kolách kolektívneho vyjednávania o podobe dodatku k platnej podnikovej kolektívnej zmluve sa nepodarilo nájsť spoločnú dohodu. Informoval o tom predseda Výboru Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.



Bratislava - Nosenie respirátora oddnes nie je povinné už ani v nemocniciach, u lekára, v domovoch sociálnych služieb či lekárňach. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá túto povinnosť zrušila.



Bratislava - Inflácia v apríli 2023 medziročne klesla na 13,8 percenta, čo je úroveň naposledy zaznamenaná v júli minulého roka. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli 2023 medzimesačne vzrástli o 0,6 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov víta menovanie novej vlády aj historicky prvú nomináciu odborníka na potravinárstvo na post šéfa agrorezortu. Zväz očakáva, že čas do volieb nezostane nevyužitý a práve pre odbornosť Jozefa Bíreša sa podarí pripraviť systémové opatrenia na podporu sektora.



Londýn - Spojené kráľovstvo oznámilo, že dodá Ukrajine veľký počet protilietadlových rakiet a stovky bojových dronov. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023.
Foto: TASR/AP



Tokio - Lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín (G7) plánujú tento týždeň na summite v Japonsku sprísniť sankcie proti Rusku. Opatrenia budú zamerané na energetiku a vývoz tovaru, ktorý v súčasnosti pomáha Moskve vo vojne na Ukrajine.



Kyjev - Obrana mesta Bachmut na východe Ukrajiny pokračuje a uplynulé dni ukázali, že ukrajinská armáda v tejto oblasti dokáže postupovať a čeliť ruským silám. Dnes to uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.



Washington - Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin údajne ponúkol ukrajinskej vláde, že jej prezradí pozície ruskej armády. Včera o tom napísal americký denník The Washington Post s odvolaním na uniknuté tajné dokumenty americkej spravodajskej služby. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (8. 5. - 14. 5.) na Slovensko 16.456 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 451 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 15.979 ľudí.



Riga - Hokejisti Slovenska nastúpia na svoj tretí zápas na MS v Rige v bránke so Samuelom Hlavajom. V dnešnom dueli proti Kanade (15.20 SELČ) sa po prvý raz na šampionáte predstaví obranca Šimon Nemec, bude hrať v dvojici s Patrikom Kochom.

Na snímke slovenskí hokejisti - nová posila do obrany Šimon Nemec (vľavo) a vpravo brankár Samuel Hlavaj počas tréningu na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v nedeľu 14. mája 2023 v lotyšskej Rige.
Foto: TASR - Martin Baumann


Budapešť - Slovenský cyklista Matúš Štoček sa stal víťazom bodovacej súťaže na etapových pretekoch kategórie 2. pro Okolo Maďarska. Dvadsaťštyriročný pretekár tímu ATT Investments bol jeden z najaktívnejších cyklistov v pelotóne a počas štyroch etáp nazbieral dokopy 28 bodov.