Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k balíku nedorokovaných zákonov nebude. Poslanci ani dnes dopoludnia neboli uznášaniaschopní. O legislatívnych návrhoch by sa tak malo rokovať na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa má začať 13. júna.

Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom hlasovania o otvorení mimoriadnej 93. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 30. mája 2023.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Každý politik, ktorému záleží na tom, aby Slovensko pokojne dokráčalo k voľbám, by mohol mať záujem na vyslovení dôvere vláde odborníkov. Po stretnutí s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom to poznamenal predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

- Predseda vlády Ľudovít Ódor sa od včerajšieho dňa stretáva s lídrami politických strán, s ktorými sa rozpráva o programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde. Strany Hlas-SD i Smer-SD po stretnutiach potvrdili, že za dôveru hlasovať nebudú.



Bratislava - NATO sa v rámci obrany svojho východného krídla musí zamerať aj na oblasti na severe a juhu Európy, aby bolo schopné čeliť ruskej hrozbe. Pozornosť musí venovať aj využívaniu nových technológií. Na konferencii Globsec Bratislava Forum sa na tom zhodli viacerí experti z oblasti obrany a technológií.



Bratislava - Ekonomická nálada na Slovensku sa po dvoch mesiacoch zlepšenia v máji opäť mierne zhoršila. Pri medzimesačnom znížení o 4,5 bodu bola hodnota sezónne upraveného indikátora ekonomického sentimentu na úrovni 93,9. Oproti minulému roku sa ekonomická nálada zhoršila o 15,3 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru aktuálne zaostáva o 8,1 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava – Slováci majú najväčšie obavy z rastúcich cien, stavu slovenského zdravotníctva i aktuálnej politickej situácie. Vyplýva to z najnovších dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte Slovensko".

- Z odpovedí, ktoré respondenti vyjadrili na prelome apríla a mája, vyplynulo, že až vyše 82 percent z nich má obavu z rastu cien, znepokojenie nad stavom slovenského zdravotníctva vyjadrilo vyše 81 percent a zo súčasného politického diania má obavy vyše 79 percent oslovených.



Bratislava – Útočníci v podvodnej telefonickej kampani sa najnovšie snažia volajúceho presvedčiť, že hovoria v mene slovenskej vlády a hrozia zablokovaním účtov z dôvodu podozrivých aktivít adresáta hovoru. Využívajú pritom legitímne vyzerajúce slovenské telefónne čísla. "Najjednoduchším spôsobom, ako sa tomuto útoku brániť, je zložiť telefón a s volajúcim nehovoriť," upozorňuje spoločnosť Eset, ktorá podvodnú kampaň zachytila.



Kyjev - Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila 29 z 31 bezpilotných lietadiel vyslaných Ruskom. Takmer všetky zlikvidovala v okolí Kyjeva. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televíznej stanice CNN.

- Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ráno uviedol, že útok ruských dronov na metropolu si vyžiadal najmenej jednu obeť.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z teroristického útoku. Zároveň uviedlo, že sa podarilo zneškodniť všetkých osem dronov mieriacich dnes ráno na Moskvu. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a denníka The Guardian. Podľa moskovského starostu Sergeja Sobianina pri útoku prišlo k "menším škodám" na budovách a nikto neutrpel vážne zranenia.



Washington - Americký prezident Joe Biden a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan včera telefonicky hovorili o tureckom nákupe stíhačiek F-16. Joe Biden zároveň povedal, že Washington chce, aby Ankara prestala blokovať vstup Švédska do NATO.