Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11:45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. mája 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová privítala na Slovensku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Po privítacom ceremoniáli čaká hlavy štátov spoločné rokovanie. Prezident Macron sa dnes zúčastní na medzinárodnej konferencii Globsec. S francúzskym prezidentom sa stretne tiež premiér Ľudovít Ódor.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu pricestoval na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na oficiálnu dvojdňovú návštevu Slovenska. Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emannuel Macron pózujú počas rokovania v Prezidentskom paláci v Bratislave v stredu 31. mája 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann




Bratislava - Ambulancie pohotovostných služieb budú od zdravotných poisťovní dostávať vyšší mesačný paušál. Dôvodom sú ich zvýšené náklady. Vyplýva to z nariadenia vlády.



Bratislava - Vláda odborníkov chce v piatok 2. júna predstaviť zástupcom politických strán plán B v súvislosti s výstavbou nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Po rokovaní vlády to uviedla vicepremiérka pre plán obnovy Lívia Vašáková.



Bratislava - Reforma súdnej mapy prinesie od zajtra okrem iného vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov. Na reformu nadväzujú aj investície z plánu obnovy do súdnych budov, ktoré majú priniesť lepšie podmienky pre sudcov a iných pracovníkov i šetrenie prevádzkových nákladov.



Bratislava - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila novú iniciatívu pre krajiny západného Balkánu s cieľom pomôcť im na ceste k členstvu v Európskej únii. "Chceme niektoré z prínosov členstva v Únii poskytnúť obyvateľom západného Balkánu," povedala von der Leyenová na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum.



Bratislava - Slovensko by malo mať zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia a zabránení daňovým únikom v oblasti daní z príjmov aj s Azerbajdžanskou republikou. Jej návrh odsúhlasila vláda.



Bratislava - Vládny kabinet schválil Systém riadenia druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Hlavným cieľom materiálu je určiť základné, rámcové povinnosti a zodpovednosť subjektov zapojených do riadenia a kontroly druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce vrátane financovania a finančného riadenia.
Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Vláda odborníkov schválila nových štátnych tajomníkov. Do funkcie druhého štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva od 1. júna nastúpi Branislav Sušila. Na ministerstve investícií sa novou štátnou tajomníčkou stane Barbora Lukáčová.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fondu bude od 1. júna Henrich Haščák. Rozhodla o tom vláda, ktorá z tohto postu odvolala Jána Marosza.



Bratislava - Vláda odvolala z funkcie generálnej tajomníčky služobného úradu ministerstva životného prostredia Dašu Turbovú. Zároveň do tejto funkcie vymenovala Máriu Medveďovú.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výzvu z plánu obnovy na rozšírenie a obnovu kapacít pobytovej paliatívnej starostlivosti. Záujemcovia sa do nej môžu zapojiť do 31. júla. V rámci výzvy je vyčlenených takmer päť miliónov eur.



Bratislava - Kandidáti na pozíciu člena Európskeho dvora audítorov absolvujú po novom verejné vypočutie pred hodnotiacou komisiou, ktorá dá potom odporúčanie vláde. Vyplýva to z návrh na určenie spôsobu výberu kandidátov na pozíciu člena Európskeho dvora audítorov v Luxembursku, ktorý odobrila vláda.



Bratislava - Vo veku 71 rokov zomrela včera herečka, spisovateľka, scenáristka a prvá dáma divadla jedného herca na Slovensku Milka Zimková.
Na archívnej snímke herečka Milka Zimková.
Foto: TASR - Milan Kapusta




Praha - Česko bude kandidovať na členstvo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov na dvojročné funkčné obdobie v rokoch 2032 a 2033.



Moskva - V ropnej rafinérii Afipskij v ruskom Krasnodarskom kraji v noci na dnes vypukol požiar, za ktorým podľa tamojšieho gubernátora Veniamina Kondrateva stojí dronový útok.



Moskva/Kyjev - Päť ľudí prišlo o život a 19 utrpelo zranenia pri delostreleckej paľbe ukrajinských síl na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ruska.



Brusel - Európska únia uvalila sankcie na sedem ľudí, ktorých obvinila z pokusu o destabilizáciu Moldavska.



Poprad - Slovenský horolezec Peter Hámor má za sebou úspešnú expedíciu. Spoločne s talianskym manželským párom Nives Meroi, Romano Benet a slovinským horolezcom Bojanom Janom zdolali neprelezenou západnou stenou najjužnejšiu sedemtisícovku sveta, 7318 metrov vysokú horu Kabru South.
Slovenský horolezec Peter Hámor má za sebou úspešnú expedíciu. Tentoraz spoločne s talianskym manželským párom Nives Meroi, Romano Benet a slovinským horolezcom Bojanom Janom zdolali neprelezenou západnou stenou najjužnejšiu sedemtisícovku sveta - 7318 metrov vysokú horu Kabru South. Na snímke Peter Hámor ukazuje na vrchol Kabru South počas tlačovej konferencie po návrate z Himalájí v stredu 31. mája 2023 v Poprade.
Foto: TASR - Adriána Hudecová