Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. júla 2023 - 11.45 h.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra. Vinu z podplácania odmieta.

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter K., ktorý čelí podozreniam z podplácania, počas súdneho procesu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 3. júla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Rekonštrukčné práce v súvislosti s obnovou zariadení pre rokovaciu sálu hlavnej budovy Národnej rady SR sa budú v sále realizovať po ukončení mimoriadnej schôdze. Tá je zvolaná na zajtra. Skupina poslancov chce na nej odvolávať predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. Od 6. júla by sa už v hlavnej budove nemalo rokovať.

Ilustračné foto.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v júni výrazne znížila očakávanú úroveň deficitu verejných financií na tento rok. Oproti májovej prognóze znížila odhad o 504 miliónov eur alebo 0,4 HDP na 6,996 miliardy eur, čo predstavuje 5,7 percenta HDP.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Zvyšovanie daní z ubytovania, ku ktorému v uplynulých mesiacoch pristúpilo viacero samospráv, môže negatívne ovplyvniť aktuálnu letnú turistickú sezónu na Slovensku. Upozornili na to zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska. Tí samosprávy žiadajú o aktívnu a čo najskoršiu diskusiu s ubytovateľmi v jednotlivých regiónoch, v opačnom prípade podľa nich môže dôjsť k zásadným negatívnym dosahom na podniky aj samotné samosprávy.



Kyjev - Ukrajina tvrdí, že sa jej silám podarilo minulý týždeň - v rámci pokračujúcej protiofenzívy - oslobodiť spod ruskej okupácie 37 kilometrov štvorcových územia. Oznámila to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.



Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba tvrdí, že sa jej podarilo zmariť plánovaný atentát na Moskvou dosadeného gubernátora anektovaného Krymského polostrova Sergeja Axionova.

- Krymský polostrov ležiaci na juhu Ukrajiny anektovala Moskva v roku 2014, západné štáty a Kyjev však túto anexiu neuznali. Polostrov je v posledných mesiacoch častým terčom útokov a náletov, ktoré Ruskom dosadení predstavitelia pripisujú ukrajinskej armáde.



Moskva - Rusko previezlo na svoje územie už približne 700.000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. Podľa Kyjeva boli mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli zo svojich domovov odvezené násilne.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Moskva - Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa po krátkom pokuse o vzburu stiahli z bojísk na Ukrajine, nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. Dnes to uviedol predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov.



Haag - Dnes sa v Haagu oficiálne otvára Medzinárodné centrum pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine. Ide o prvý krok k potenciálnemu stíhaniu ruských predstaviteľov za vojnové zločiny spáchané na ukrajinskom území.



Vatikán - Pápež František odsúdil rozhodnutie, ktorým švédske úrady minulý týždeň schválili protest spojený s pálením Koránu pred mešitou v centre Štokholmu.

- Pálenie Koránu ohrozilo aj ambície Švédska o vstup do NATO, keďže udalosť pobúrila i prevažne moslimské Turecko, ktoré švédsku žiadosť o členstvo zatiaľ neratifikovalo.

Pápež František udeľuje svoje požehnanie počas poludňajšej modlitby Anjel Pána z okna svojho ateliéru s výhľadom na Námestie svätého Petra vo Vatikáne, v nedeľu 2. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Liberec - Slovenskí hokejbalisti získali na majstrovstvách sveta juniorov v Liberci strieborné medaily v dvoch kategóriách. Výber do 20 rokov podľahol vo finále Kanade 3:10 a výber do 23 rokov nestačil na domácich Čechov 1:2 po predĺžení.



Saint PaulSlovenský hokejista Maxim Čajkovič sa stal v noci na dnes hráčom Minnesoty Wild. Tampa Bay Lightning ho vymenila spolu s Patom Maroonom za výber v siedmom kole budúcoročného draftu.

Na snímke zľava Maxim Čajkovi.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa