Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Za záchranné práce počas 157 mimoriadnych situácií preplatia dotknutým samosprávam spolu 2,6 milióna eur. Predpoludním o tom rozhodla vláda.

- Od 1. septembra sa zvýši suma základnej zložky mzdy profesionálneho náhradného rodiča o 10 % na 1034 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje vyššia suma základnej zložky mzdy profesionálneho náhradného rodiča, ktorý taktiež schválil vládny kabinet.

- Slovensko dostane od Švajčiarska príspevok vo výške 44,2 milióna švajčiarskych frankov (46 miliónov eur). Vyplýva to z návrhu na uzavretie rámcovej dohody medzi vládou Slovenskej republiky a Švajčiarskou federálnou radou o implementácii druhého švajčiarskeho príspevku vybraným členským štátom Európskej únie na zníženie hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci Európskej únie, ktorý rovnako schválila vláda.



Bratislava - Na doručenie žiadosti o voľbu poštou zo zahraničia v septembrových predčasných parlamentných voľbách ostáva posledný deň. Termín pripomenulo Ministerstvo vnútra, ktoré súčasne priblížilo, že počet žiadostí presiahol k polnoci 64.000.



Bratislava - Ministerstvo obrany po 20 rokoch obnovilo vojenskú autoškolu v Martine. Reagovalo tak na nedostatok vodičov v ozbrojených silách.
Foto: TASR/Michal Svítok



Bratislava - Národná kriminálna agentúra od rána zasahuje v Bratislave pre podozrenia z korupčnej trestnej činnosti. V rámci akcie zadržala dve obvinené osoby, s ktorými sú vykonávané procesné úkony.



Bratislava - Slovensko pomôže Slovinsku pri zvládaní ničivých povodní poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na mieste budú nasadení piati pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorému technika patrí.
Škody presiahnu 500 miliónov eur.
Foto: TASR/AP



Washington - Americký prezident Joe Biden oznámil, že "čoskoro" odcestuje do Vietnamu. Jeho návšteva bude súčasťou úsilia Spojených štátov o zlepšenie vzťahov s Hanojom v čase, keď sa Washington snaží reagovať na rastúci vplyv Číny v regióne juhovýchodnej Ázie.



Tchaj-pej - Desať čínskych vojenských lietadiel vletelo dnes do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany, pričom sprevádzali päť čínskych bojových lodí zapojených do hliadok "bojovej pripravenosti".



Nagasaki - Primátor japonského mesta Nagasaki vyzval krajiny vlastniace jadrové zbrane, aby "preukázali odvahu" a oslobodili sa od princípov jadrového odstrašovania. Ako informovala agentúra Kjódó, vyhlásenie primátora Širóa Suzukiho zaznelo na spomienkovom podujatí pri príležitosti 78. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki.
Prítomní stoja počas minúty ticha pred Sochou mieru pri príležitosti 78. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki v stredu 9. augusta 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Najmenej 16 ľudí utrpelo dnes zranenia pri výbuchu v opticko-mechanickej továrni v ruskom meste Sergijev Posad, ležiacom asi 50 kilometrov severovýchodne od Moskvy.



Belém - Na ostro sledovanom summite Organizácie zmluvy o spolupráci v Amazónii, ktorý sa začal v utorok v brazílskom meste Belém, bol prijatý nový a ambiciózny spoločný program na záchranu dažďového pralesa ako kľúčovej ochrany Zeme pred zmenou klímy.
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva (uprostred) pózuje s lídrami juhoamerických krajín počas amazonského summitu v brazílskom meste Belém 8. augusta 2023.
Foto: TASR/AP



Budapešť - Jednu obeť a viacerých zranených si vyžiadala včera neskoro večer nehoda mikrobusu s rumunským evidenčným číslom na maďarskej diaľnici M5 v smere do Segedína.



Peking - Sedem ľudí zahynulo v čínskej provincii S'-čchuan, keď ich z nábrežia strhol prúd vody. Údajne išlo o turistov, ktorí sa fotili.



Miami – Neznámy výherca v štáte Florida vyhral včera večer jackpot 1,58 miliardy dolárov (1,44 miliardy eur) v americkej lotérii Mega Millions. Ide o tretí najväčší jackpot v dejinách USA.



Granville - Slovenské tenistky postúpili do finále ME družstiev do 18 rokov vo francúzskom Granville. V semifinále si poradili so štvrtým nasadeným Španielskom 2:1. Družstvo v zložení Renáta Jamrichová, Nina Vargová a Ema Mravcová pod vedením kapitána Martina Zathureckého sa v boji o titul stretne s druhým nasadeným tímom Bulharska.



Bratislava - David Strelec figuruje na súpiske Slovana Bratislava na dnešný prvý zápas 3. predkola Ligy majstrov proti izraelskému tímu Maccabi Haifa. Meno 22-ročného útočníka je v predzápasovom kádri "belasých", ktoré zverejnila oficiálna stránka uefa.com.