Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry poslanci neotvorili ani dnes. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. O uznesení z dielne Smeru-SD, ktorý schôdzu inicioval, tak parlament nerokoval.
Na snímke elektronická tabuľa ukazuje výsledok tretieho pokusu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave 22. augusta 2023. Mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA inicioval Smer-SD. Presadiť chce uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu. Smer-SD chce tiež docieliť odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


- Postavením šéfa Slovenskej informačnej služby Michala A. mimo služby a návrhom na jeho odvolanie sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor postavili na stranu zločinu a idú chrániť ľudí, ktorí krivili právny systém a sú podozriví z manipulácie dôkazov. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico. Ak má odísť riaditeľ tajnej služby, Robert Fico žiada aj odchod policajného prezidenta Štefana Hamrana.

- Hnutie Sme rodina chcelo diskutovať o situácii v polícii na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR. Uviedol to predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár. Neznamená to však podľa neho, že hnutie chcelo hlasovať za uznesenie predložené Smerom-SD. Boris Kollár zároveň apeloval na premiéra Ľudovíta Ódora, aby meral jedným metrom.

- Mimoriadna schôdza bola podľa nezaradeného poslanca Juraja Šeligu snahou prikázať vláde, aby vstúpila do živých vyšetrovaní. Nezaradený poslanec a expremiér Eduard Heger dodal, že líder Smeru-SD Robert Fico vytvára chaos, pretože sa bojí o svoju beztrestnosť.



Bratislava - Slovenská ekonomika by mala v 3. štvrťroku vzrásť o 0,3 %. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v aktuálnom nowcastingu, ktorý je rýchlym modelovým odhadom vývoja ekonomiky. Znížila tak pôvodný predpoklad rastu na úrovni 0,5 % zo svojej júnovej prognózy. Ekonomický výhľad ťahá nadol nižší odhad rastu spotreby domácností, investícií aj očakávaný mierny pokles exportu.



Bratislava - Zahranično-politická orientácia Slovenska musí ostať zachovaná, chceme ostať členom medzinárodných organizácií, ako je NATO a EÚ. Uviedol to šéf Smeru-SD Robert Fico v súvislosti so zámerom mimoparlamentnej strany Republika zorganizovať v najbližších štyroch rokoch referendum o vystúpení z NATO.

- Na vyjadrenia šéfa Republiky Milana Uhríka o zorganizovaní referenda o vystúpení z NATO už reagoval líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Jeho strana nepôjde do koalície s hnutím Republika.



Bratislava - Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, sa naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice urodilo menej. Uviedol to Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov.



Bratislava – Včera na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR rokovali sociálni partneri aj o návrhu nariadenia týkajúceho sa udeľovania národných víz štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín s cieľom zamestnať ich v priemyselnom sektore. Celkový počet národných víz sa však nezvýši. Dnes to pripomenul rezort práce.



Bratislava - Od septembra začnú platiť nové pravidlá ospravedlňovania. Rodičia budú môcť ospravedlniť neprítomnosť detí v materských školách na sedem dní a žiakov základných škôl na päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Cieľom je zmierniť administratívnu záťaž pre rodičov, školy a pediatrov. Pre TASR to uviedol minister školstva Daniel Bútora.



Bratislava - Hlavné mesto SR by malo mať v štátnom rozpočte samostatnú výdavkovú položku. Tvrdí to strana SaS, ktorá chce v prípade zisku mandátov v Národnej rade iniciovať legislatívne zmeny.
Na snímke Juraj Droba (SaS).
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Teplota na západnom a časti stredného Slovenska môže dnes miestami dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav preto pre viaceré lokality vydal výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami.



Kyjev - Mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny bolo v noci na dnes terčom útoku dronmi. Rusko raketami zaútočilo aj na mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

- Ruské ministerstvo obrany dnes skoro ráno uviedlo, že jedno z jeho bojových lietadiel typu Suchoj zničilo v Čiernom mori ukrajinské prieskumné plavidlo. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.



Peking - Čína obvinila Japonsko z plánovania "svojvoľného vypúšťania" kontaminovanej vody do oceánu. Reagovala tak na oznámenie Tokia, že tento týždeň začne s postupným vypúšťaním upravenej odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu.