Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Počet ľudí bez práce v 3. štvrťroku 2023 na Slovensku klesol na 5,9 %, čo je necelých 163.000 osôb. Úbytok nezamestnaných podľa Výberového zisťovania pracovných síl pokračoval už deviaty štvrťrok za sebou. Medziročne sa tak ukazovateľ znížil o 0,2 percentuálneho bodu. Informoval dopoludnia Štatistický úrad.

- Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku počas 3. štvrťroka tohto roka vzrástla medziročne o 8,3 % na 1403 eur. V hrubom dostávali zamestnanci v priemere o 107 eur viac ako v rovnakom období vlaňajška. Informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Politické strany dostanú za výsledky tohtoročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok si rozdelí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov Ministerstva financií. Príspevky za voľby sa stranám budú vyplácať postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia 2023 až 2027.



Bratislava - V poslednom čase potvrdila agentúra S&P Slovensku rating dlhodobých záväzkov na úrovni A+ so stabilným výhľadom a agentúra Moody´s rating A2 s negatívnym výhľadom. Ponechanie stabilného výhľadu však vychádza z predpokladu ozdravovania verejných financií o 1 % hrubého domáceho produktu.



Bratislava - Subjekty, ktoré si uplatňujú odvodovú úľavu pre potravinárov, musia zaslať Vyhlásenie k poskytnutiu štátnej pomoci za december 2023 a január 2024 do 10. decembra. Po schválení štátnej pomoci zaplatia zamestnávatelia-potravinári znížené poistné.



Bratislava - Ostrú kritiku si šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris nezaslúži, pretože úrad si len plnil zákonnú povinnosť. Ten vydal rozhodnutie o maximálnych cenách plynu, ktoré môžu dodávatelia účtovať domácnostiam. Premiér Robert Fico zavádza verejnosť, pretože regulované ceny na budúci rok poklesnú o 24 až 27 %. Uviedli to podpredsedovia strany SaS Karol Galek a Branislav Gröhling.



Washington – Vláda Spojených štátov nebola informovaná o plánovanom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, uviedol včera hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.
Palestínčania kontrolujú poškodenú budovu po izraelských leteckých útokoch na mesto Chán Júnis v pásme Gazy v nedeľu 3. decembra 2023.
Foto: TASR/AP



Ramalláh - Státisíce Palestínčanov žijúcich v Pásme Gazy a v Predjordánsku prišli v ostatnom čase o pracovné miesta alebo im boli zmrazené platy. Stalo sa tak v dôsledku zrušení pracovných povolení či prísnych obmedzení, ktoré zaviedli izraelské úrady po útokoch Hamasu zo 7. októbra.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dopoludnia opätovne vyhlásil, že Izrael sa musí zodpovedať na medzinárodnej úrovni za svoje činy v Pásme Gazy. Zároveň vyhlásil, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude súdený ako vojnový zločinec.
Na snímke Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Ukrajina v noci na dnes zaznamenala dovedna 23 útokov ruských bojových dronov a jeden raketový útok. Z dronov, ktoré Rusi vyslali z anektovaného polostrova Krym, bolo 18 úspešne zneškodnených.



Canberra - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová dnes na návšteve Austrálie uviedla, že je otvorená prípadným žiadostiam o presídlenie občanov zo strany malých ostrovných štátov v južnom Tichomorí, ktoré sa v dôsledku klimatickej zmeny postupne ocitajú pod hladinou oceánu.
Francúzska ministerka pre Európu a zahraničné veci Catherine Colonnová sa pripravuje na vystúpenie v Národnom tlačovom klube Austrálie v Canberre v pondelok 4. decembra 2023.
Foto: TASR/AP



Dar es Salaam - Najmenej 47 ľudí zahynulo a 85 ďalších utrpelo zranenia pri zosuvoch pôdy, ktoré boli spôsobené záplavami na severe Tanzánie. Miestne úrady varovali, že počet obetí a zranených sa ešte môže zvýšiť.



Istanbul - Zemetrasenie s magnitúdou 5,1 postihlo dopoludnia oblasť južne od najväčšieho tureckého mesta Istanbul. Otrasy bolo cítiť aj v niektorých častiach Istanbulu.



Soul - Severokórejskí hackeri zo skupiny Andariel získali údaje o kľúčových obranných technológiách Južnej Kórey, oznámila dopoludnia juhokórejská polícia. Podnikali tiež útoky na juhokórejské firmy a časť takto získaných prostriedkov zrejme skončila priamo v KĽDR.



Singapur - Slovenské florbalistky si na majstrovstvách sveta v Singapure pripísali prvé víťazstvo. Vo svojom druhom zápase v B-skupine zdolali Poľsko 5:3 a posunuli sa pred súpera na tretie miesto v tabuľke.