Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Jaroslav H.
Foto: TASR– Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo práce predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40.000 ľuďom, uviedol minister práce Erik Tomáš.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať už len osobne, a to do piatka 22. marca. Volič môže o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu 23. marca. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.



Bratislava - Rada RTVS na rokovaní vyjadrila podporu legislatívnym zmenám, ktoré umožnia efektívnejšie fungovanie RTVS a dôslednejšie napĺňanie jej verejnoprávneho poslania. Výhradu mala ku skutočnosti, že návrhom zmien nepredchádza širšia odborná diskusia.



Bratislava - Hromadnú pripomienku SaS k návrhu zmien v telerozhlase podporilo vyše 11.000 signatárov.



Bratislava - Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky žiada o urýchlenie rekonštrukcie sídla najvyššieho súdu na Župnom námestí v Bratislave. Apeluje preto na ministra financií, aby čo najskôr uvoľnil finančné prostriedky na realizáciu architektonickej súťaže, ktorá je pre sudcovskú radu nevyhnutným krokom pre samotnú rekonštrukciu.



Spišská Nová Ves - Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši. Rozsudok oznámila sudkyňa Okresného súdu Spišská Nová Ves. Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených robotníkov. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa na mieste voči nemu odvolal a odvolanie zvážia aj poškodení.



Bratislava - Zajtra ráno o 4.06 hodine stredoeurópskeho času nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená začiatok astronomickej jari.



New York -
Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku.

Kandidát o republikánsku nomináciu na prezidenta a americký exprezident Donald Trump.
Foto: TASR/AP


Manila - Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôrazni, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy.



Kišiňov - Moldavsko vyhostilo ruského diplomata v reakcii na otvorenie volebných miestností k prezidentským voľbám v Rusku v odštiepeneckom regióne Podnestersko.



Londýn - Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


New York - Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na dnes v zámorskej NHL. Washington Capitals v prvej obrannej dvojici so Slovákom Martinom Fehérvárym vyhral na ľade Calgary Flames 5:2. V elitnej formácii domácich bol ďalší Slovák Martin Pospíšil. Jeho krajan Tomáš Tatar hral za Seattle, ktorý podľahol Buffalu 2:6. Alexander Ovečkin z Washingtonu strelil ako tretí hráč v histórii 20 gólov v 19. sezóne za sebou.



Montreal - Na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v Montreale bude mať Slovensko zastúpenie v troch súťažiach. Najväčším želiezkom v ohni by mal byť 17-ročný Adam Hagara, ktorého cieľom v súťaži sólistov je postup do voľných jázd. V ženskej kategórii budú reprezentovať Vanesa Šelmeková, v súťaži tanečných párov Anna Šimová s Kirillom Aksenovom.



Minsk - Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Bol partner tenistky Ariny Sobolenkovej, dvojnásobnej grandslamovej šampiónky. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.
Na snímke vpravo Ján Lašák (Slovensko) a vľavo Konstantin Koľcov (Bielorusko) v súboji o puk v hokejovom zápase o Rakúsky pohár medzi Slovenskom a Bieloruskom 16. decembra 2011 v Klagenfurte.
Foto: TASR - Martin Baumann