Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Opatrenia prijaté Bezpečnostnou radou SR v súvislosti s teroristickým útokom v Moskve treba vnímať ako preventívne. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová. "Nie je dôvod šíriť paniku," poznamenala.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na ľudí, aby sa zúčastnili aj na druhom kole prezidentských volieb. Volebnú účasť v prvom kole, ktorá dosiahla 51,91 percenta, označila za dobrú správu.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb 23. marca 2024 v Pezinku.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava Spojené štáty sa rozhodli vyradiť Slovensko z prvej vlny rozširovania Severoatlantickej aliancie (NATO) o štáty strednej Európy ako ústupok skupine vplyvných diplomatov, ku ktorým patril napríklad diplomat a historik George Kennan či diplomat a bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger. Pre TASR to uviedol profesor z Bostonskej univerzity v americkom štáte Massachusetts Igor Lukeš.



Bratislava - Ministerstvo práce spustí od 1. mája pilotný projekt Právo na prvé zamestnanie vo výške 13 miliónov eur. Zamestnávateľovi štát preplatí 90 % celkovej ceny práce mzdy zamestnanca. Týka sa to najmä čerstvých absolventov.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výberové konanie na ambulantné pohotovosti. Výberové konanie bude trvať od 26. marca a záujemcovia o ich prevádzkovanie môžu podávať žiadosti do 27. mája. Ide o prevádzkovanie 76 pohotovostných ambulancií pre dospelých a 40 ambulancií pohotovosti pre deti a dorast.



Bratislava -
Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov. Avizoval to minister školstva Tomáš Drucker.



Bratislava - Koaličná SNS plne podporí v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Petra Pellegriniho. Kandidáta Ivana Korčoka označila SNS za zástupcu opozície.

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini prichádza do svojej volebnej centrály v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Sociálna poisťovňa (SP) zvyšuje starobné a predčasné starobné dôchodky pracujúcim dôchodcom za rok 2023. Ide o viac ako 160.000 starobných a predčasných starobných dôchodkov. SP zvýšenie vykoná automaticky, netreba oň žiadať.



Bratislava - Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kilogramov potravinového odpadu. Z domácností pochádza 67 percent. Zvyšných 33 percent vzniká pri prvovýrobe, výrobe potravín, v obchodoch, pri distribúcii či v reštauráciách. Analýza vychádza z najaktuálnejších údajov Eurostatu z roku 2021, ktorý zároveň revidoval dáta aj za rok 2020.



Istanbul - Dvaja podozriví z podielu na útokoch na koncertnú sieň pri ruskej metropole Moskva mohli slobodne cestovať do Ruska, keďže na nich neboli vydané zatykače, uviedli dnes nemenované turecké bezpečnostné zdroje.



Baltimore - V meste Baltimore v americkom štáte Maryland sa v noci na dnes zrútila časť mosta, keď doň narazila veľká loď. Tá začala horieť a potopila sa. Viaceré autá sa z poškodeného mosta zrútili do rieky Patapsco. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených neboli bezprostredne známe.



New York - Súdny proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, v ktorom čelí žalobe z podplácania pornoherečky, sa začne 15. apríla. Sudca včera zamietol tvrdenia Trumpových právnikov o údajných procesných chybách, pre ktoré žiadali odklad konania. Proces sa mal pôvodne začať už 25. marca.

- Odvolací súd v New Yorku včera povolil americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi zloženie záruky vo výške 175 miliónov dolárov. Nemusí tak zaplatiť celú sumu 454 miliónov, ktorú mu vymerali vo februári po tom, ako bol uznaný za vinného z podvodov s nehnuteľnosťami. Exprezident sa tým vyhne zhabaniu majetku.

Na archívnej snímke Donald Trump.
Foto: TASR/AP



Mexiko -
V Mexiku, sužovanom suchom, horia lesy v takmer polovici jeho štátov. Národný lesný úrad ohlásil 58 aktívnych požiarov, ktoré navyše rozdúchava silný vietor. Požiare postihli 15 z 32 mexických štátov a nevyhli sa ani prírodným rezerváciám v štátoch Morelos, Veracruz a Mexiko.

Na snímke požiar v Nogales v Mexiku 25. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Moskovský súd dnes o tri mesiace predĺžil väzbu americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi, ktorý bol zatknutý minulý rok a čelí obvineniam zo špionáže. Zadržaný tak zostane minimálne do 30. júna.

Na snímke Evan Gershkovich na súde v Moskve 26. marca 2024.
Foto: TASR/AP