Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Odpustenie časti sociálnych odvodov pre agrosektor by sa malo predĺžiť do konca tohto roka. Uviedol to minister pôdohospodárstva Richard Takáč spolu s predsedom vlády Robertom Ficom po pracovnom rokovaní na ministerstve pôdohospodárstva. V súčasnosti odpustenie odvodov platí do konca júna.
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po spoločnom pracovnom rokovaní na tému: Pol roka po voľbách - odpočet plnenia programového vyhlásenia vlády SR v oblasti pôdohospodárstva a plány na najbližšie obdobie. V Bratislave 9. apríla 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Na vysokých školách sa majú zrealizovať bezpečnostné audity. Finančné prostriedky im na to poskytne ministerstvo školstva. Verejné vysoké školy dostanú celkovo jeden milión eur, pre súkromné vysoké školy a Slovenskú zdravotnícku univerzitu je vyčlenených 70.000 eur.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia hľadá nových riaditeľov svojich rezortných organizácií. Ide o Slovenský vodohospodársky podnik, Slovenskú agentúru životného prostredia, Národnú zoologickú záhradu Bojnice, Štátnu ochranu prírody SR a Výskumný ústav vodného hospodárstva. Vypísalo preto výberové konania.



Bratislava - Kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR bude parlamentný ústavnoprávny výbor vypočúvať zajtra a vo štvrtok v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu.
Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.
Foto: TASR František Iván



Bratislava - Úsek diaľnice D2 smerom do Bratislavy bude od dnes 7.00 h do piatka 14.00 h prejazdný len v jednom jazdnom pruhu. Dôvodom sú opravy pravého jazdného pruhu. S dopravnými obmedzeniami treba počítať v úseku na 27. až 28. kilometri.



Košice - Ústavný súd (ÚS) prijal na ďalšie konanie sťažnosť sudcu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana v prípade jeho disciplinárneho potrestania. Zároveň odložil vykonateľnosť uznesenia Najvyššieho správneho súdu z marca 2023, a to do právoplatnosti rozhodnutia ÚS v tejto veci.
Michal Truban, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Polícia zasahovala dnes ráno pod bratislavským mostom Lanfranconi. Skočiť mal z neho muž, zraneniam na mieste podľahol. Muž mal tesne pred skokom skočiť aj pod prechádzajúcu električku v blízkosti mosta. Z miesta však po zrážke odišiel a presunul sa na pešiu lávku mosta.



Peking - Peking posilní strategickú spoluprácu s Moskvou, uviedol dnes šéf čínskej diplomacie Wang Im na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Ten pricestoval do Číny včera na dvojdňovú návštevu v snahe o upevnenie vzťahov medzi oboma krajinami.

- Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Pekingu na stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Im kritizoval "protizákonné sankcie" Západu voči Rusku a ďalším krajinám.



Paríž – Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné včera uviedol, že Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom. Dôvodom boli rozporuplné popisy telefonického hovoru, ktorý prebehol po teroristickom útoku na koncertnú sieň neďaleko Moskvy.



Washington — Ozbrojená žena postrelila včera dvoch vodičov po tom, čo sa odhlásila z hotela v americkom štáte Florida a tamojšiemu personálu povedala, že bude strieľať, pretože jej to vnukol Boh v súvislosti so zatmením Slnka. Predtým, než ženu zadržala polícia, stihla postreliť dvoch vodičov.



Moskva/Londýn - Vo vyšetrovacej väzbe v Rusku zomrel dobrovoľník, ktorý aktívne pomáhal ukrajinským utečencom vrátiť sa do ich vlasti. Alexander Demidenko od mája 2022 pomáhal utečencom z Ukrajiny dostať sa na pohraničný priechod Pokrovka a odtiaľ cez humanitárny priechod Kolotylivka na územie Sumskej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o jediný fungujúci pohraničný priechod z Ruska na Ukrajinu.
Na snímke vstup do izby Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022.
Foto: TASR Michal Svítok



Washington - Tohtoročný marec bol desiatym najteplejším mesiacom po sebe v histórii meraní. Teplota v priemere dosahovala 14,14 stupňa Celzia. Priemerná teplota v marci bola o jednu desatinu vyššia než v predchádzajúcom najteplejšom marci z roku 2016, čím sa stal najteplejším v histórii záznamov.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová



Káhira - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo nedohral včerajší semifinálový duel saudskoarabského Superpohára proti Al-Hilalu (1:2). Kapitán Al-Nassru uvidel v 86. minúte červenú kartu za udretie súpera lakťom. Päťnásobný držiteľ Zlatej lopty FIFA už skôr v zápase dostal žltú kartu za nešportové správanie.