Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. októbra 2021 – 11.45 h.


Bratislava - Návrhom na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi odštartovalo predpoludním plénum Národnej rady piaty rokovací deň 48. schôdze. Odvolávanie inicioval opozičný Smer, ktorý tvrdí, že Richard Sulík je nespôsobilý na výkon funkcie.


Bratislava - Minister hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie na lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica pre výroky o spojitosti strany SaS s kokaínom. Vyhlásil to v rozprave k návrhu na jeho odvolanie v pléne parlamentu. Zároveň skonštatoval, že dôvody na jeho odvolanie považuje za smiešne.

Na snímke vpravo minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a vľavo poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) počas 48. schôdze parlamentu SR 26. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ešte pred začatím schôdze parlamentu, prijal vládny kabinet na svojom rannom online rokovaní nesúhlasné stanovisko k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi.


Bratislava - Gastrolístky aj finančné príspevky na stravovanie sa zrovnoprávnia. Do výšky 55 percent sumy stravného nebudú obe formy príspevku zdanené. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú predpoludním schválilo plénum Národnej rady hlasmi 95 zo 131 prítomných poslancov.


Bratislava - Prostredníctvom 15.341 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2850 prípadov nákazy novým koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií zároveň uviedlo, že pribudlo aj 18 obetí.


Bratislava - Na peňažitý trest vo výške 4000 eur odsúdil dnes šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Verdikt je právoplatný. Najvyšší súd zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a aj obžalovaného. Odvolací súd sa predpoludním zaoberal odvolaním oboch procesných strán voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z decembra roku 2019.

Šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor Eliot R. (uprostred vzadu) prichádza na pojednávanie na Najvyšší súd, vpravo jeho obhajca Ľubomír Hlbočan 26. októbra 2021 v Bratislave. Na pojednávanie prišiel aj bývalý sudca Štefan Harabin (uprostred), pričom obaja odmietli mať ochranné rúška.
Foto: TASR - Martin Baumann


Banská Bystrica - Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa začalo rozhodovanie o predĺžení väzby obvineným v rámci policajnej akcie Očistec. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh o obrazovo-zvukové záznamy. Záznamy a ich prepisy majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz, ako aj diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.


Tokio - Japonská princezná Mako sa dnes vydala za svojho neurodzeného snúbenca, právnika Keia Komura. V povojnovej histórii krajiny je to vôbec prvýkrát, keď sa svadba v cisárskej rodine konala bez tradičných rituálov, ktorých sa princezná zriekla.

Na snímke sprava japonská princezná Mako a jej neurodzený snúbenec a právnik Kei Komuro počas tlačovej konferencie, na ktorej oznamujú svoju svadbu v Tokiu 26. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Rangún - Mjanmarská vojenská vláda dnes bojkotovala summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie po tom, keď veliteľovi junty Min Aun Hlainovi zakázal účasť. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že vojenský režim tým ešte viac prehĺbil svoju izoláciu od zvyšku regiónu, ktorá sa začala pred deviatimi mesiacmi, kedy zvrhol demokraticky zvolenú vládu.


New York - Niekoľko tisíc zamestnancov mesta New York, z ktorých väčšinu tvorili hasiči, protestovalo včera proti rozhodnutiu tamojšej samosprávy, ktorá nariadila minulý týždeň povinné očkovanie proti covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov.


Washington - Spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa predstavila plán na vybudovanie súkromnej vesmírnej stanice, ktorú chce na obežnú dráhu Zeme vyslať v druhej polovici tohto desaťročia.


New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry prispel jednou asistenciou k víťazstvu Washingtonu Capitals v zámorskej NHL na ľade Ottawy Senators 7:5. Pre dvadsaťdvaročného beka to bol druhý bod v prebiehajúcej sezóne, na konte má jeden gól a jednu asistenciu. Na ľade strávil viac ako 19 minút a pripísal si aj jednu strelu na bránku a tri bloky.


Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič a Rus Daniil Medvedev budú najväčšími ťahákmi finálového turnaja Davisovho pohára, ktorý sa začína 25. novembra. Osemnásť tímov rozdelili do šiestich skupín, pričom titul obhajujú Španieli.