Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. októbra 2021 - 11.45 h.


Bratislava – Takmer 5.000 prípadov nákazy novým koronavírusom pribudlo počas včerajšieho dňa. Z 18.507 vykonaných RT-PCR bolo 4981 pozitívnych. Pribudlo tiež 20 obetí ochorenia COVID-19.


Bratislava – Dnes sa žiakom základných a stredných škôl začali jesenné prázdniny. Ide o prvé prázdniny v tomto školskom roku. Do školských lavíc sa vrátia opäť v utorok 2. novembra.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Všetkých 17 obžalovaných zo skupiny takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra K. odmietlo pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristupuje k čítaniu obžaloby. Pôvodne 19 členov takáčovcov zadržali pred dvoma rokmi v rámci akcie pod krycím názvom Apač.


Bratislava Štát by mal každý rok poskytovať finančný príspevok na údržbu pamätníka Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké vyčleňujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch. Navrhlo to ministerstvo kultúry v novele zákona, ktorú včera schválila vláda.


Praha - V Česku pribudlo za stredu 5824 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 2550 viac než pred týždňom. Od pondelka do stredy zomrelo v ČR v dôsledku nákazy koronavírusom 43 osôb.


Bratislava - V septembri 2021 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov o 13,5 % vyššie, než o takomto čase pred rokom. Ceny rastlinných výrobkov vzrástli o 19,5 % a ceny živočíšnych výrobkov o 0,4 %. Najviac, až o 26,7 % zdraželi olejnaté plody a semená, o 26,2 % drahšie sú aj obilniny. Len od začiatku roka vzrástli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 7,4 %.


Bratislava - V okolí obce Veľká Ida v okrese Košice-okolie platí od dnešného dňa upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav a potrvá až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Ekonomická nálada na Slovensku bola v októbri 2021 najhoršia za posledných sedem mesiacov. Za poklesom hlavného ukazovateľa dôvery je výrazné zníženie optimizmu podnikateľov v priemysle, dôvera sa mierne znížila aj v stavebníctve, službách a u spotrebiteľov. Optimistickejší sú s blížiacim sa koncom roka a predvianočnými nákupmi len obchodníci. Informoval o tom Štatistický úrad.


Viedeň - Celé Rakúsko okrem Viedne a Burgenlandu je na covidovom semafore červené pre veľmi vysoké riziko nákazy koronavírusom. Viedeň a Burgenland zatiaľ ostali v oranžovej farbe. V Štajersku, Tirolsku, Korutánsku a Vorarlbersku sa počty nakazených zvýšili tak prudko, že sa dostali do červenej, teda najhoršej zóny, do ktorej boli už predtým zaradené Salzbursko, Dolné a Horné Rakúsko.


Naí Dillí - India sa odmietla zaviazať ku konkrétnemu termínu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Krajina je tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete. Medzinárodné spoločenstvo nalieha, aby India ohlásila svoj plán na nadchádzajúcej klimatickej konferencii, ktorá sa bude konať od 31. októbra do 12. novembra v škótskom Glasgowe.


New York - Slovenský futbalový reprezentant Albert Rusnák rozhodol gólom o výhre Salt Lake nad Dallasom 2:1. Víťazný gól Realu Salt Lake strelil v nočnom zápase na ihrisku FC Dallas, keď v 90. minúte upravil na konečných 2:1. Salt Lake sa vďaka výhre posunulo na 7. miesto Západnej konferencie.